Megelevenedett hagyományok

2024.09.16. 13:00

Újjáéledt a kulcsi szüreti felvonulás és bál

Kulcson az idei év különleges eseményt tartogatott: az őszi szüreti időszak mellett a falu 30 éves önállóságát is megünnepelték. Ez az évforduló ihlette meg a helyi közösséget, hogy újraélesszék a hajdan népszerű és kedvelt hagyományt, a szüreti felvonulást és bált, amely évek óta szünetelt elkötelezett szervező híján. Most azonban a hagyományőrzés szellemében lelkes csapat látott hozzá, hogy felejthetetlen eseményt hozzanak létre.

Török Tímea

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A rendezvény szívében ezúttal is Rendné Pocsai Izabella és Rend Albert álltak, akik harminc évvel ezelőtt, az önállóságát próbálgató település első szüreti báljának bírója és bírónéja voltak. Akkoriban a bálban betöltött pozíciót hagyományosan azok a párok kapták, akik hamarosan házasságot kötöttek. Díszes ruháik messziről hirdették az elkövetkezendő egyesülést. A sors különlegessége, hogy most, három évtized múltán, ismét ők vezették az ünnepséget, mintegy hidat képezve a múlt és jelen között.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

A szüreti felvonulás nagy összefogás eredményeként valósult meg. Rendné Pocsai Izabella és Rend Albert mellett közel tíz fő segítette az esemény szervezését, biztosítva, hogy minden részlet a helyén legyen. A főszervező bíróné kérdésünkre elmondta, hogy a felvonulók csapata idén is népes volt, a helyiek és vendégek egyaránt lelkesen csatlakoztak a programhoz, amelynek szombati időpontját még az esős időjárás sem tudta megzavarni.

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő

Izabella, vagy ahogy Kulcs szerte szólítják Zizi azt is kifejtette, hogy a felvonulás során öt megállónál pihent meg a színes és vidám menet, ahol tánc, zene és jókedv kísérte a résztvevőket. Az est fénypontjaként megrendezett bál hajnalig tartott, ahol a szociális intézmény területén felállított sátor zsúfolásig megtelt. Régi barátságok elevenedtek fel, és új ismeretségek születtek, mindezt a közösség ereje és a hagyományok iránti tisztelet övezte.

A rendezvény sikere bizonyítja, hogy Kulcson a hagyományőrzés nem csupán múltidézés, hanem egy élő, lélegző közösségi élmény, amely tovább építi a jövőt. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában