Szoboravatás

2 órája

Nagykarácsony: Új korszak kezdődött a templomban – képgalériával

Bensőséges ünnepi percekkel zárult a Magyarok Nagyasszonya-templomban tartott vasárnapi szentmise Nagykarácsony településén. A szertartást követően Papp László a helyi Nagykarácsony hagyományőrző egyesületének elnöke mondott beszédet.

Balogh Tamás

Nagykarácsony plébánosa, Kristofory Valter  megszentelte a templom bejárati hajójában elhelyezett, Szent István király és Boldog Gizella, Magyarország első királynőjének mellszobrát, amelyek a jelenlévő Rohonczi István ROHO képzőművész alkotásai. Ezt követően a hívek kíséretében a felújított Szent László terem és a Zarándok szállás felszentelésével zárult a program. 

Nagykarácsony - Szoborszentelés a templomban
Nagykarácsony templomában szakrális szobrokat szenteltek 
Fotó: Balogh Tamás

Nagykarácsony hagyományőrző egyesületének elnöke, Papp László így idézte föl a szép eseményt.

– Nagy örömmel fogadtuk minden kedves megjelent vendégünket azon a szép ünnepélyünkön. Ilyenkor jó szívvel fordulok a gyermekek felé, mert őket látni egy templomban nagy örömöt jelent a számunkra. Tisztelettel köszöntöttem a Homoródkarácsonyfalváról, az erdélyi testvértelepülésünkről érkezett székely küldöttségünket. Ők már régi, kedves, jó barátaink, akik szinte hazajárnak hozzánk. Nagyon örültünk, hogy olyan messziről, hatszáznyolcvannyolc kilométerről eltudtak jönni hozzánk, hogy megtiszteljenek bennünket ezen a szép ünnepnapon. Különleges, példamutató dolgot láthattak az összegyűltek, mert a templomban egymás mellett, békésen foglaltak helyet Scheier Zsolt a korábbi, és Mergl István a jelenlegi polgármesterünk. Az előbbi sokat tett, az utóbbi reményeink szerint sokat fog tenni Nagykarácsony jobbításának érdekében. Ahhoz, hogy a mai ünnepségünk megvalósulhasson sok segítőre volt szükségünk. Szerencsére nem voltunk egyedül, amit az ő létszámuk nagysága bizonyított. Az azon a napon felszentelt két mellszobor ideköltöztetésének ötlete az egyik egyesületi tagunk, Szabó József barátunk érdeme. Nélküle a karzat alatti terület szegényebb és sötétebb lenne. A fényt Molnár László barátunk varázsolta oda. 

Az alkotó

– Külön köszöntöttük Rohonczi István művész urat, aki ezeket a gyönyörű alkotásokat készítette és hozzájárult a templomunkban történő elhelyezésükhöz. A többségünk leginkább Dunaújvárosban a köztéren létható alkotásait, például a Széchenyit és a II. János Pál Pápa szobrát ismerhette meg, illetve a dunaújvárosi Széchenyi gimnáziumba járók családja személyesen is találkozhatott vele. Azt hiszen Európa szerte különösen nevezetes lett a monumentális szobra a Miska huszár megalkotásával. Számos vallási tartalmú alkotása közül most kettő a mi életünk része lett. Hálásak vagyunk érte.

A hétköznapi ember képzelete szerint

– Szent István derűvel és eltökélten néz a jövő felé és a több, mint ezer év távlatából is erőt sugároz belénk, ha rá tekintünk. Boldog Gizella megértő pillantással fogadja az érkezőket, akik végig gondolhatják előtte a gondjaikat, amit a királynő jószívvel fogad, és egy bíztató mosollyal engedi útjukra őket. A szobrok formájában láthatjuk a nagy királyt és mellette meghúzódni a törékeny asszonyt, aki mindig támaszként szolgált a férje számára. Tudjuk, hogy minden sikeres férfi mögött ott áll egy asszony, aki segíti őt a küldetése teljesítésében. Neki is ez volt a szerepe, amit kiválóan teljesített. 

Fotó: Balogh Tamás

Nagykarácsony és a Magyar Szent Család

– Egyszer Ugrits Tamás atya, aki a megyéspüspökünk pasztorális helynöke, büszkén mutatta a püspökségen a Magyar Szent Családot. Ez azt jelentette, hogy egy térben volt látható Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre csont ereklye. Nagy örömmel jelenthetem be, hogy a mai nappal a nagykarácsonyi templomban is otthonra találtak. Egy térben három magyar szent. Szent István, Gizella királyné és Imre herceg. Apa, anya és a gyermek. Büszkék lehetünk arra, hogy ezt a kicsi, de szép templomot ilyen megtiszteltetés érte. Ezen a napon további két büszkeségünket a Szent László termet és a Zarándok szobát is bemutathattuk a vendégeinknek. A legutóbbi időkig mindkettő helyiség erősen magán viselte az elmúlt évtizedek nyomait. Megpróbáltuk csinosítani őket, de a falak állapota meddő kísérletté változtatta azt. 

Hála az újabb segítőnknek!

– A településünk nevében szeretnék így is köszönetet mondani a falunk szülöttének, Grabarics Gábornak! Hála Istennek ő nem felejtette el, hogy honnét származik, amit ez alkalommal is bebizonyított. Ő adott „pénzt, paripát, és fegyvert” a közelmúltban lezajlott felújítási munkához. Ennek nyomán lett minden olyan szép, mint amilyen az újkorában lehetett. Az önkormányzatunk is mellénk állt, onnan is jöttek a segítők, akik a két kezük munkáját adták ahhoz, hogy méltó környezetet alakíthassunk ki a templomunk épületében az ide betérők számára. Ugyanitt szeretném megemlíteni a Nagykarácsonyi Hagyományőrző Egyesület tagjait is, akik szorgalmasan végezték az önként vállalt feladatukat, amiből bőven jutott nekik is. A takarítás egy hálátlan feladat, mert sokáig tartó, nehéz elfoglaltság, de ez a sok ember itt volt és megállták a helyüket. Szeretném megemlíteni a szeretett feleségemet Valikát, aki végig mellettem állt, támogatott és mindenben számíthattam rá. 

 

Sikerült a csupasz falakat szellemiséggel megtölteni 

– Az lenne az igazi, ha elérnénk, az egyik legfontosabb célunkat, hogy egyszer a falunkból és az iskolánkból a gyermekek rátennék a kezüket a templomunk kilincsére, kinyitnák az ajtót és belépnének rajta, amivel megindulhatna egy nagyon szép folyamat. A szobrok megszentelését még szebbé tette a gyermekek műsora. Utána valamennyien részt vettünk a már említett épületrészek felszentelésén. Ezt követően egy kis agapéra hívtuk meg az érdeklődőket. Végül egy kellemes baráti beszélgetéssel zártuk ezt az emlékezetes napunkat.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában