Hírek

2009.09.03. 06:50

Tönkremennek a házak? Perre készülnek a sztrádaépítők ellen

DH - Nem a beázás az igazi baj: azért ázik be a fal a kémény mellett, mert meg van repedve! - vázolja a helyzetet daruszentmiklósi kis házukban a négygyermekes Prainer Sándorné, Bea, aki még megmutatja a repedt ablaküveget, és a tornácon, valamint a belső szoba falain futó repedéseket is.

Pekarek János

Vékony vonalhálózatot alkotnak ezek: nézzék el riporterüknek, hogy nem tud állást foglalni arról, amiről sokszor szakértők sem jutnak egyezségre. Mármint arról, hogy e repedések vajon a daruszentmiklósi Fehérvári úton elhúzó, megrakott kamionoknak köszönhetők-e vagy sem, s hogy ezek a kamionok a sztrádaépítésre tartanak, vagy sem.

Merthogy javában építik az M6 autópálya Dunaújváros- Szekszárd közötti második szakaszát: az egyik lehajtó például épp a község kisszentmiklósi részének határa mellett lesz, megnéztük, már kialakulóban az útrendszer. Jövő tavaszra, ha minden igaz, végig is autózhatunk rajta.

Addig azonban még sok mindennek kell történnie. Például valakinek meg kell nyugtatnia azt a mintegy hetven embert, akik közül tizennyolcan mentek el a kedd esti gyűlésre, a kisszentmiklósi Ifjúsági Házba, ahová Opposits János helyi képviselő hívta össze a panaszosokat. Akik öntevékenyen több jegyzetet is készítettek, felírva, melyik napon milyen rendszámú teherautók, milyen irányból hajtottak keresztül a falun. 2009. május 18-án például 12 óra 3 perc és 14 óra 10 perc között 13 teherjármű ment végig a Fehérvári úton.

- Sok embernek keletkezett kára már mostanáig is a követ szállító, vagy akár üresen a falun átrobogó öt-hattengelyes teherautók miatt! - így Opposits, akinek boltja van a faluban, épp a Fehérvári út mellett. - A problémánk az, hogy a polgármester úr nem tesz lépéseket ebben az ügyben. Akkor is nagyon furcsán reagált, amikor elkértem tőle az Ifjúsági Házat, ezért nem is láttam értelmét meghívni őt - összegezte a helyzetet a képviselő az egybegyűlteknek.

Rögvest olvashatják minderről a polgármester véleményét is - előbb azonban annyit, hogy a hasonló lakógyűlésekhez képest üdítően rövid, alig egyórás fórumon a jelenlévők nem csak panaszaikat sorolták el, hanem választottak egy négytagú bizottságot, amelynek tagjait (Opposits Jánost, Prainer Sándornét, Kun Jánost és dr. Balogh Edina ügyvédet) megbízták azzal: keressék fel a sztrádaszakaszt építő kft. vezetőit, és terjesszék elő problémájukat. Ha a cég hajlandó peren kívül megegyezni velük a kártalanításról, jó, ha nem, akkor közösen perre mennek vele.

- Nem igaz, hogy nem tettem lépéseket az ügyben: legutóbb másfél hete írtam levelet a sztrádaépítő cégnek a problémákat - mondta lapunknak Rauf Norbert polgármester. - Válasz még nem jött, de a céggel jó a kapcsolatunk. A Jókai utcát például, ahol kora tavasszal a nagy munkagépeket vették le a trélerekről, már rendbe hozták. A cég a sztráda menti szervízút megépítése után meg is tiltotta az alvállalkozóinak, hogy a falun át járjanak. Attól félek, hogy minden akció, amely kártérítési igény behajtására szerveződik, ezt a jó kapcsolatot rontja meg a kivitelezővel, és akkor valóban javítás nélkül maradhatnak az útjaink! - fejtette ki Rauf.

Biztos, hogy bármilyen továbblépéshez részletes vizsgálat szükséges, a teherautók hovatartozásáról, a károk keletkezéséről és mértékéről.

Az ügyre még visszatérünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!