Hírek

2017.03.10. 21:20

A karitász példája

Dunaújváros - A Katolikus Karitász alapításának 85. és újraindulásának 25. évfordulója alkalmából vándorkiállítás érkezett tegnap délután a helyi Krisztus király templomba.

Szabó Szabolcs

- A szeretetszolgálat a valódi odafordulást, az önzetlen segítséget jelenti - fogalmazott a vándorkiállítást megnyitó köszöntőjében pénteken délután a Krisztus király templomban Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke, a Katolikus Karitász elnöke. A megyés püspök beszédében felidézte az egyházi szeretetszolgálati formákat összefogó, szervezett karitász kialakulását: először Prohászka Ottokár sürgette a XX. század elején.

Ezek nyomán 1914-ben meg is alakult Rott Nándor, veszprémi megyés püspök vezetésével Katholikus Karitász néven egy nagyszabású segélyakció, amely elsősorban a hadba vonultakat és családjaikat támogatta. Az országos karitász tevékenység pedig Mihalovics Zsigmond vezetésével kezdődött az 1930-as évek elején.

Baltási Nándor (b) plébános és Spányi Antal megyés püspök nyitotta meg a tárlatot
Fotó: Zsedrovits Enikő

Baltási Nándor plébános a Katolikus Karitász történetét bemutató vándorkiállítás megnyitóján elmondta, gyakran a katolikus egyház szemére vetik, hogy nem kellő mértékben foglalkozik a szegényekkel és elesettekkel. Mindez azonban nincs így, hiszen - mint erre a karitász tevékenysége is rávilágít - az önzetlen segítségben az üdvösség mutatkozik meg Krisztus példája nyomán.

Spányi Antal a tárlathoz kapcsolódóan megemlítette, hogy a magyarországi karitásznak két fő tevékenysége van. Az egyik, professzionálisan szervezett ága a gyors, szakszerű és hatékony segítségnyújtást teszi lehetővé Magyarországon és világ bármely pontján katasztrófák, tömeges tragédiák, társadalmi méreteket öltő szociális problémák esetén. A másik ág, amelyben több tízezer önkéntes vesz részt nap mint nap, a helyi közösségeken belül próbál meg segíteni: idősek gondozásával, betegápolással, ételosztással, gyűjtéssel és még számos más tevékenységgel.

Élmények, emlékek - A Katolikus Karitász vezetői és az érdeklődők is örömmel tekintették át a gazdag tárlat anyagát
Fotó: Zsedrovits Enikő

- Ez a vándorkiállítás egyben köszönet mindazoknak, akik ebben az áldozatos munkában szerepet vállalnak - tette hozzá Spányi Antal.

A kiállításon olyan különleges tárgyakat és dokumentumokat láthatnak eredetiben és nemes másolatban az érdeklődök, amelyek a magyar karitász hőskorának lenyomatai, s amelyek ez alkalomból kerülnek először nyilvánosságra. Az esztergomi Prímási Levéltárban és a Magyar Nemzeti Múzeumban őrzött relikviák mellett a karitász országos központjában összegyűjtött emlékek is megtekinthetők a kiállításon, amely számos helyi dokumentummal is kiegészült.

A gazdag kiállítási anyag április 8-ig tekinthető meg a dunaújvárosi Krisztus király templomban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!