Bulvár-celeb

2024.08.20. 10:34

8 perc elég rá, hogy borzasztó pusztítást végezzen az énképünkben a TikTok

A közösségi média döbbenetes hatással van az életünkre. Bejegyzések, trendek és kihívások sorát látjuk folyamatosan, mi pedig válogatás nélkül fogyasztjuk a végtelen mennyiségű tartalmat.

MW

A tökéletes testeket mutogató posztok akár depressziót is okozhatnak

Forrás: Shutterstock

 Különösen a fiatalok körében vált népszerűvé a TikTok, a rövid videók megosztására szolgáló platform, amely szinte pillanatok alatt vált a felhasználók mindennapjainak részévé az egész világon.  Egy friss ausztrál tanulmány aggasztó következtetésekre jutott: a videók vég nélküli pörgetése negatív hatással lehet a mentális egészségre és az énképre.

A kutatók több száz felhasználó szokásait figyelték, különösen azt, hogy a diétás, fogyókúrás tematikájú videók milyen hatással vannak rájuk. Az eredmények azt mutatták, hogy már 8 perc TikTokozás is észrevehetően növeli a szorongás és a depresszió tüneteit és jelentősen befolyásolja az énképet, így növeli az anorexiára való hajlamot is. A helyzet a platformon töltött idő növekedésével pedig egyre rosszabb lesz - írja a Life.hu.

Beautiful,Woman,Looking,Down,At,Her,Firm,Stomach,And,Muscular
A hibátlanra szerkesztett testek látványa téves énképet alakíthat ki 
Forrás: Illusztráció / Shutterstock

A folyamatos érzelmi ingerek és a tökéletesre szerkesztett, idealizált tartalmak azt sugallhatják a - különösen a súlyfelesleggel küzdő -  felhasználóknak, hogy az ő életük kevésbé izgalmas vagy értékes. 

Fokozottan igaz ez a fogyókúrával, diétával foglalkozó tartalmak pörgetése esetén. 

Ráadásul a  TikTok-videókban bemutatott hibátlannak tűnő testek látványa önértékelési problémákhoz, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

Mi lehet a megoldás?

  • Korlátozza a TikTokon töltött időt, ezt megteheti az applikáció beállításaiban, vagy akár külső alkalmazások segítségével.
  • Tudatosan válassza ki, milyen tartalmakat nézeget. Kerülje a rossz érzéseket keltő videókat, fogyasszon inkább inspiráló, feltöltő tartalmakat.
  • Keressen programokat! Rengeteg, akár ingyenes programot lehet találni  távol az online tértől. A közösségi média helyett folytasson más, egészséges szabadidős tevékenységeket is, mint például a sport, az olvasás vagy a természetjárás.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!