Nemzetek Ligája

12 órája

A játékban szintet kell lépni a hollandok ellen

Némileg a magyar labdarúgó-válogatott malmára hajthatja a vizet a hollandok elleni Nemzetek Ligája-mérkőzés előtt, hogy Ronald Koeman csapatában több játékos is hiányzik. Liverpool-játékosból náluk három van a mi Szoboszlai Dominikünkkel szemben, a keretek összértékében viszont hatszoros a különbség. Van Dijk, Gravenberch, Gakpo, és Xavi Simons első vonalas sztárok, utóbbi Lipcsében lenyúlta Szoboszlai telefonálós gólörömét is. A ma esti mérkőzés előtt a Gulácsi Péter után az első számú kapussá vált Dibusz Dénesre nehéz feladat vár, de a Fradi játékosa bízik a rutinjában.

MW

Forrás: AFP

A magyar labdarúgó-válogatott Hollandia ellen játszik a Puskás Arénában pénteken este. A Nemzetek Ligája harmadik fordulójában Marco Rossi sérülésekkel teletűzdelt együttese az első gólját és az első győzelmét is elérné a sorozat idei kiírásában, a magyar válogatott pedig 1984 után szerezne pontot a hollandokkal szemben – írta meg az Origo

Három csapattárs Liverpoolból

Napra pontosan tizenegy évvel ezelőtt, 2013. október 11-én játszott egymás ellen legutóbb a magyar és a holland válogatott. Az eredményre nem szívesen emlékszünk vissza, a 8–1-es pofon a mai napig égeti az arcokat, azt ugyanakkor kijelenthetjük, hogy két teljesen más csapat mérkőzött meg akkor Amszterdamban, mint amelyek ma Budapesten találkoznak. Olyannyira kicserélődött az eltelt idő alatt a két válogatott, hogy egyetlen játékos van, aki már azon a 8–1-es meccsen is kerettag volt, és ő sem lépett pályára akkor: a védő Stefan de Vrij csak a kispadon kapott helyet – derült ki a Magyar Nemzet oldaláról. De Vrij a sérülése után még nem sokat játszott a szezonban, a Manchester City alapembere, a balhátvéd Nathan Aké pedig a németek elleni legutóbbi válogatott meccsen hagyta el hordágyon a pályát, ő most nem is tagja a keretnek. Holland hiányzók a középpályán is akadnak, Teun Koopmeiners hosszabb sérülés után térhetett volna vissza a válogatottba, ám a Juventus irányítója újra kidőlt a sorból. Frenkie de Jong, a Barcelona passzmestere is sérült az Eb óta. Csatárposzton sem a legfényesebb a helyzet, hiszen a Brazíliába szerződött Memphis Depay egyelőre keresi a helyét a számára új kontinensen, az ajaxos Wout Weghorst pedig nemrég épült fel a sérüléséből, így egyikük sem kapott meghívót – olvasható a Magyar Nemzet oldalán. A holland válogatott keretének összértéke 813 millió euró, szemben a magyarok 134 milliójával, aminek több mint a felét, 75 milliót Szoboszlai Dominik egymaga tesz ki. Más kérdés, hogy ezzel a holland válogatottban is a második legértékesebb lenne, egyedül a 80 milliós Xavi Simons előzi meg. A támadó középpályás Lipcsében hatékonyan pótolja Szoboszlai góljait és gólpasszait: 52 meccsen 12, illetve 17 van neki egyikből és a másikból. A Barcelona egykori csodagyereke még mindig csak 21 éves, és Lipcsében a Szoboszlai védjegyévé vált telefonálós gólörömöt is lenyúlta.
– Jóllehet innen nézve mi előnyben vagyunk, mert nekünk három Liverpool-játékosunk van, a magyaroknak csupán egy – jegyezte meg viccesen a meccs előtt Erwin Koeman, aki 2008 és 2010 között a magyar válogatott szövetségi kapitánya volt, jelenleg pedig a holland szakmai stáb tagja, a testvére, Ronald segítője. A holland szakember a 2010-es világbajnoki selejtezőkön vezette a magyar csapatot olyan riválisokkal szemben, mint Dánia, Svédország, vagy Portugália, és a mai napig remek kapcsolatot ápol a Debrecen jelenlegi edzőjével, Máté Csabával ugyanis a a magyar tréner Koeman pályaedzője, egyben tolmácsa volt a nemzeti csapatnál – írta meg a Metropol. Ami a magyar válogatottat illeti, a kapuskérdés megoldottá vált Gulácsi távozásával.

A rutin segíthet

A lipcseiek kapusa, Gulácsi Péter hosszú kihagyás után tért vissza, idén már többször is bekerült a forduló válogatottjába a Bundesligában, azaz újra jó formában véd, de nem akar egy esetleges újabb sérülést megkockáztatni. Marco Rossi helyt adott a 34 éves kapus azon kérésének, miszerint a 2024-ben hátralévő négy mérkőzésen tekintsen el a szereplésétől. A kapitány persze mindezt nyugodt szívvel tehette, hiszen Dibusz Dénes első számú kapussá lépett elő – írta meg a Magyar Nemzet.
– A legutóbbi szezont Gula sérülése miatt én védtem végig, szóval nem újdonság számomra a mostani helyzet, és egyébként sem nagyon szeretek a saját feladatomon kívül mással foglalkozni. Nem viheti most el semmi a fókuszt, hiszen fontos mérkőzések várnak ránk, tippelgetni pedig nem szeretnék – mondta el a Fradi kapusa, aki a New Saints elleni BL-selejtezőtől kezdve összesen 17 mérkőzésen állt a kapuban.
– Minden fronton van már a lábamban mérkőzés, és valóban, július vége óta folyamatosan jönnek a meccsek. Sem fizikálisan, sem mentálisan nem könnyű fenntartani a lehető legmagasabb szintet, de már nem vagyok fiatal kapus, megvan a rutinom ahhoz, hogy kezelni tudjam a helyzetet. Az edzésterhelés porciózása, illetve a regeneráció a kulcs – árulta el Dibusz.
– A saját dolgunkat könnyítjük meg azzal, ha jól szereplünk a Nemzetek Ligájában, hiszen ez nemcsak azt jelenti, hogy nem csúszunk lejjebb egy kalappal, hanem azt is, hogy akár az NL-ből is odaérhetünk a vb-pótselejtezőre. Hogy reális elvárás-e tőlünk a világbajnoki szereplés? Nos, szerintem elvárásként nem támasztható a csapat felé, hogy jusson ki, ugyanakkor egy jó sorsolással kerülhetünk olyan csoportba, ahonnan egyáltalán nem irreális gondolat a kijutás. De még egyszer: akkor lesz esélyünk megharcolni a vb-szereplésért, ha jól szereplünk az NL-ben, ez pedig csak úgy történhet meg, ha a játékunk is visszatér a korábban látott szintre – fogalmazott Dibusz.

Nemzetek Ligája A osztály, 3-as csoport, 3. forduló

Magyarország–Hollandia 20.45

Bosznia-Hercegovina–Németország 20.45

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!