Büszkeség

2024.07.30. 07:05

Edzője, Trenka János is csak dicsérni tudja a döntőbe jutott Czifra Lilit

A DKSE fiatal kiválósága, Czifra Bettina Lili óriási teljesítménnyel a 18. helyen bejutott a tornászok egyéni összetett olimpiai fináléjába, ami csütörtökön 18.15 órakor kezdődik. Edzője, Trenka János nyilatkozott nekünk Párizsból.

Gallai Péter

Czifra Lili és Trenka János

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Mint korábban beszámoltunk róla, Czifra Bettina Lili felemáskorláton 13.933 – ami egyéni csúcsot is jelentett –, gerendán 13.233, talajon 12.600, ugráson pedig 12.966 pontal végzett, így élete első olimpiáján 52.732-vel bejutott az egyéni összetett fináléba a tizenhét éves dunaújvárosi tehetség. Bácskay Csenge sérülten szép ugrásokkal rukkolt elő, harmadik számú tartalék ltt.  A másik DKSE sportoló, a póriumedzésen megsérülő Kovács Zsófia helyett induló Székely Zója felemáskorláton 13.433 pontot kapott, amivel harmincnegyedik helyen fejezte be a versenyt.

DRASKÓCZY Imre; CZIFRA Bettina
Draskóczy Imre szövetségi kapitány gratulál Czifra Bettina Lilinek felemáskorlát-gyakorlata után 
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Czifra Bettina Lili a vegyes zónába mosolygósan érkezett és arra a kérdésre, számított-e előzetesen a döntőbe jutásra, annyit felelt az MTI különtudósítójának, hogy bízott benne, de nem számolhatott vele.

Nem tudtam úgy felkészülni, ahogy szerettem volna, miután megsérült a térdem, amiben csontödéma alakult ki. Ez egy bő két hónapos procedúrával járt

 – idézte fel az MTI-nek nehézségeit a 17 éves dunaújvárosi tehetség hozzátéve, csak a gyógyulás után tudott újra lábszerekkel foglalkozni. – Ahhoz képest viszont nagyon jól fel tudtam készülni. Sajnos az ugráson nem tudtam eleget erősíteni, de összességében azzal is elégedett vagyok.

A fiatal tornász a vasárnapi gyakorlatai közül a korlátot emelte ki külön.

Azt kell mondjam, hogy arra nagyon büszke vagyok, mert karrierem egyik legmagasabb pontszámát értem el, ráadásul az olimpián a legjobb bírók előtt

 – mondta boldogan a DKSE tornásza, aki azt is elárulta,  a bemelegítése nem indult jól. Gerendán csak a leugrásával nem volt kibékülve, míg a talajon mutatott produkciójára azért nagyon büszke, mert az utolsó napokban, hetekben kellett újra összerakni a térdsérülés, illetve egy bokaprobléma miatt, amivel mostanában küzd. Az ugrásnál pedig csak a stabilitásra törekedett, ami sikerült.

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Trenka Jánost, Lili edzőjét is sikerült elérnünk Párizsban, szerinte is nagyszerű eredményt ért el tanítványa, akire nagyon büszke.

– 96 tornász van a mezőnyben, közülük  vívta ki a döntős szereplést, büszke vagyok rá. Még ha indultak volna az oroszok és ketten továbbjutnak, akkor is finalista. Szóval, ez nem kicentizett továbbjutás volt. Ugyanis a szabály szerint országonként maximum két tornász szerepelhet  a fináléban. Összeségében nagyszerű teljesítményt nyújtott versenyzőm, főleg, hogy azért egyszer, kétszer össze kellett „kaparni” a felkészülés során. 

Trenka János ezzel arra is utalt, hogy az áprilisi eszéki világkupán pont a verseny előtt sérült meg edzésen, és haza kellett jönnie. Utána nem terhelhette a lábát, addig felemáskorláton tudtak fejlődni. Ez be is jött, hiszen eddigi legjobbját másfél ponttal javította meg. 

– Egy év alatt ennyit tudott javulni ezen a szeren, ha ezt a tendenciát tudja tartani a vb-re, akkor az már 55 körüli összpontszám is lehet, ami újabb komoly lépés jelent. Mindezt úgy, hogy az ugrásán könnyítettünk a sérült lába miatt, biztonsági leérkezés volt a lényeg, mindenhol.

Talajon viszont kellett egy új gyakorlatot csinálni, világszintű, nagy elemeket építettünk be az első sorba.

- Ez a gyakorlat nemzeztközi szinten is megállja a helyét, a pontosság viszont kicsit kevés volt. Amikor megkapta a talaj pontszámát, többre számítottam, én 13 fölé tettem volna, de utána kell járni, mit nem fogadtak el a bírók. Akkor már közel negyven pontnál járt, a számítások alapján a 13 pontot tudta hozni ugrásban, ekkor már biztonsági gyakorlatra törekedtünk, mert tudtuk, akkor megvan a döntő. 

Fotó: MOB/Szalmás Péter

Egyébként Lilit egyáltalán nem kellett nyugtatni, látni lehetett a tudatosságot rajta, a koncentráltságot. Összességében jöhet egy teher nélküli finálé

– fogalmazott lapunknak.

Trenka János napok óta négy, öt órákat alszik, de még jól bírja. A selejtező után hétfőn hajnali egykor kerültek ágyba, de még nem tudott aludni. Már csak azért sem, mert  rengeteg gratuláló üzenetre kellett válaszolnia.

A szakember a döntőről azt mondta, persze, jó lenne pontszerzőnek bejönni, ami elképesztő nagy bravúr lenne, de arra nincsen még készen Lili, viszont előre mutató a teljesítménye. 

Nem akarok találgatni helyezés szempontjából, mert nem láttam az élmezőnyt, illetve, hogy ki van mögöttünk, lehet valaki rontott, azért került oda. A döntőnek kell örülni, főleg egy össszetettnek.

- Los Angelesben majd már merészebb céljaink lehetnek. Hétfőn pihenünk, kedden elkezdjük a munkát, majd csütörtökön jöhet a verseny.

Trenka Jánost a körülményekről is kérdeztük, mert hallani mindeféle híreket a szállásról, étkezésről. 
– Ha édesanyád konyháján nevelkedtél, akkor lehet probléma az evéssel, ha menzán, akkor ki tudod választani a megfelelő ételt. Számomra se annyira jó a felhozatal, nyilván, a magyaros ízeket ne nagyon keressük, de mindig tudok választani a változatos kínálatból. 

Az elején valóban rosszabb volt a helyzet, azóta javult, de az biztos, Rióban sokkal jobb volt az étel, Tokióban már kicsit hasonló, de nem fogunk éhen halni.

- Nekünk a szállással sincsen bajunk, illetve az ágyakkal. Japánban is ugyanilyenek voltak, csak most valahogy nagyobb médiafigyelmet kapott  – jegyezte meg.

Arra a kérdésre, terveznek-e elmenni más eseményeket megnézni azt mondta, ezt csak Lili döntője után, s úgy kell jelentkezi ezekre. 

- Persze, előtte Mészáros Krisztofer döntőjét szeretném megnézni, ha nem lesz edzésünk. Voltam Szilágyi Áronnak az aranymeccsén Rióban, az óriási élmény volt. 

Amennyiben van lehetőség, szívesen megnéznénk a női vízilabda-válogatottat, szurkolni a csapatnak, benne a dunaújvárosi játékosoknak és Mihók Attilának.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!