Közel-keleti konfliktus

4 órája

Libanon szerint már csaknem 700 halálos áldozata van az izraeli légicsapásoknak – frissül

Az izraeli–palesztin háború 357. napjának eseményeit ismertető hírfolyamunkban az MTI, a Magyar Nemzet, a Mandiner, a Világgazdaság és az Origo híreiből válogatunk.

MW

A libanoni hadsereg katonái biztosítják egy izraeli légicsapás területét 2024. szeptember 26-án

Forrás: AFP

Fotó: Fadel ITANI

Cikkünk frissül!

Libanon szerint már csaknem 700 halálos áldozata van az izraeli légicsapásoknak

A libanoni egészségügyi minisztérium szerint már csaknem 700 halálos áldozata van Libanonban az Izrael által a héten indított légicsapásoknak.

A SANA szíriai állami hírügynökség szerint pénteken hajnalban öt szíriai katona is meghalt abban a légicsapásban, amelyet Izrael a szíriai-libanoni határnál, Damaszkusz közelében lévő katonai célpont ellen indított.

A Libanon keleti részét ért támadás csütörtökön mintegy húsz ember halálát okozta, akiknek többsége szíriai menekült volt. A Bejrút külvárosát ért légicsapásnak pedig két halálos áldozata és 15 sebesültje volt - írta közleményében a libanoni egészségügyi minisztérium.

Az izraeli védelmi erők jelentése szerint a bejrúti légicsapásban Mohammed Husszein Szurúr, a Hezbollah egyik drónparancsnoka is életét vesztette.

A libanoni katasztrófavédelmi hatóság adatai alapján hétfő óta a támadások halálos áldozatainak száma 696-ra emelkedett. A jelentés szerint a Hezbollah és Izrael között tavaly október óta tartó konfliktusban több mint 1540 ember vesztette életét Libanonban.

Az ENSZ Nemzetközi Migrációs Szervezetének (IOM) csütörtöki becslése több mint 200 ezerre tette azok számát, akik lakóhelyük elhagyására kényszerültek Libanonban, mióta a Hezbollah megkezdte az észak-izraeli területek elleni rakétatámadásait, hogy támogatást nyújtson a Hamásznak a gázai háború kirobbanása óta.

A szíriai hatóságok közlése szerint az izraeli légicsapások miatt a Damaszkusztól 45 kilométerre fekvő Jdeidat Yabous határátkelőhelyen át mintegy 42 ezer menekült, 31 ezer szíriai és 11 ezer libanoni érkezett Libanon felől Szíriába kedd és csütörtök között.

Abdallah Bouhabib libanoni külügyminiszter csütörtökön azonnali tűzszünetet követelt, és az ENSZ Közgyűlésén felszólalva elítélte, hogy Izrael "szisztematikusan pusztítja a libanoni határ menti falvakat".

"A libanoni válság az egész Közel-Keletet fenyegeti" - hangsúlyozta Bouhabib, aki üdvözölte az Egyesült Államok és Franciaország tűzszünet létrehozására irányuló erőfeszítéseit.

Antony Blinken: a libanoni konfliktus eszkalálódása megnehezíti a civilek hazatérését

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arra figyelmeztette Izraelt, hogy a libanoni konfliktus további eszkalálódása megnehezíti a civilek hazatérését a határ mindkét oldalán - közölte a washingtoni külügyminisztérium helyi idő szerint csütörtökön.

A közlemény szerint 

Blinken Ron Dermer izraeli stratégiai miniszterrel tárgyalt csütörtökön "a 21 napos tűzszünetről szóló megállapodás elérésének fontosságáról az izraeli-libanoni határon".

Blinken a tárgyaláson hangsúlyozta: "a konfliktus további eszkalálódása csak megnehezíti a célt (a civilek visszatérését)".

Az amerikai külügyminiszter a gázai tűzszünetről, és a Gázai övezetbe szánt humanitárius segélyek eljuttatásáról is tárgyalt partnerével.

Izrael csütörtökön elutasította a Hezbollahhal való tűzszünetet sürgető globális felhívásokat, és folytatta a támadásokat, amelyek már több száz halálos áldozatot követeltek Libanonban.

Az izraeli álláspont ellenére Washington és Párizs bejelentette, hogy tovább folytatják a tűzszünettel kapcsolatos tárgyalásokat.

Ez történt csütörtökön:

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában