Alkudozás

2 órája

Nem mond le a mentelmi jogáról Magyar Péter

A Tisza Párt elnökét egy értékes mobiltelefon eltulajdonításával vádolja az ügyészség.

MW

Magyar Péter egy korábbi demonstráción

Forrás: MW

Fotó: Markovics Gábor

Kétségbeesett alkudozásba és terelésbe kezdett Magyar Péter. A lopással vádolt politikus a közösségimédia-oldalán közzétett bejegyzésében már arról alkudozik, hogy amennyiben Magyarország belép az Európai Ügyészségbe, lemond a mentelmi jogáról – szúrta ki a Magyar Nemzet.

Önök megszavazzák Magyarország csatlakozását az Európai Ügyészséghez. Én pedig abban a pillanatban, amikor csatlakoztunk, minden kreált ügyben lemondok a mentelmi jogomról

– írta meglehetősen zavaros posztjában Magyar Péter, aki pontosan tudja, hogy a magyar kormány számtalanszor jelezte: több más európai országhoz hasonlóan szuverenitási okokból nem kíván csatlakozni az Európai Ügyészséghez.

Amint arról már korábban beszámoltunk, Magyar Péter a választások előtt számtalanszor bírálta a mentelmi jog rendszerét, és azt állította, meg kellene szüntetni azt. A politikus erről beszélt egy utcafórumon is, ahol kiemelte, 

a mentelmi jogot meg fogjuk szüntetni, ezt már több helyen mondtam. Bár egyébként lehet, hogy nekem például szükségem lenne rá, mert éppen harminc eljárást indítottak ellenem, és nyilván ez lesz a következő két évben is. De ennek ellenére sem fogom felvenni az európai parlamenti képviselői mandátumot, amivel egyébként járna ugyanúgy mentelmi jog.

Később, a június 21-i diszkóbotránya után már egészen másként állt a kérdéshez, esze ágában sincs lemondani az EP-képviselőként őt is megillető jogi védettségről. 

Valójában szó sem eshetne a kérdésről, ha Magyar tartja magát ahhoz, amit a kampányban folyamatosan hangoztatott, nevezetesen, hogy semmiképp nem megy Brüsszelbe, nem veszi fel az EP-mandátumát, mert itthon kíván politizálni.  

Ellenben mint ismert, ezt az ígéretét is megszegte, és most a képviselői mentelmi joga mögé bújik a felelősségre vonás elől. Az Európai Parlament döntésén múlik, hogy a hatóságok elindíthatják-e az eljárást Magyar Péterrel szemen, miután csütörtökön lopás bűncselekménye miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozás eredményeként Polt Péter legfőbb ügyész indítványt tett az EP elnökénél Magyar Péter mentelmi jogának felfüggesztésére.

Menczer Tamás: Tik-tak, Peti! Itt az idő, hogy vállald a felelősséget!

Két üzenetet intézett Magyar Péterhez a közösségi oldalára vasárnap kitett videójában Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója: az egyikben arra kérte a Tisza Párt elnökét, legyen férfi, szedje össze a bátorságát, és a 2026-os választásokon az ő választókörzetében jelöltesse magát országgyűlési képviselőnek. A másik üzenet az ellenzéki politikus telefonlopási ügyéhez kapcsolódott: ebben arra szólította fel őt, hogy bújjon ki a mentelmi joga mögül, és vállalja a felelősséget a tettéért. A kormánypárti politikus hozzátette: „Úgyse fogja, mert ez egy gyáva ember.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában