Több mint testőr

3 órája

Magyar Péter magyarázkodásából kiderül, még az alapvető jogi eljárásokkal sincs tisztában

Mellébeszél a Tisza Párt elnöke a sötét múltú testőre kapcsán. Magyar Péter rendre jogi végzettségével kérkedik, de most kiderült, vagy nem ért a büntetőjoghoz, vagy saját híveit akarja átverni.

MW

Magyar Péter, a Tisza Párt elnöke (középen) a párt demonstrációján

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Nekem, ellentétben a Nemzeti Együttbűnözés Rendszerének rettegő tagjaival, nincs testőrségem, jellemzően magam járok mindenhova

– reagált közösségi oldalán a Tisza Párt elnöke arra a szembesítésre, hogy egyik testőre csoportos rablásért ült börtönben. Magyar Péter azzal magyarázkodott, a rendezvényeiket biztosító biztonsági emberek nem rendelkezhetnének a szükséges engedélyekkel, ha büntetett előéletűek lennének.

A politikus azonban korábban maga dicsekedett ezzel, ráadásul számos fotó is bizonyítja, hogy biztonsági emberek veszik körbe a rendezvényeken. A Mandiner még egy önellentmondásra hívta fel a figyelmet: mint fogalmaztak, a baloldal új politikusa

vagy nem érti a büntetett előélet fogalmát, vagy hülyének nézi saját híveit.

Magyar Péter nyilatkozatáról a hírportál megkérdezte ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogászt, a Századvég tudományos igazgatóját, hogy öntsön tiszta vizet a pohárba.

A szakértő a Btk.-ból idézve rámutatott, a testőri munkához a rendőrség által kiadott igazolvány szükséges. Mint írta, ezt a munkát nem végezheti, aki büntetett előéletű, így engedélyt sem kaphat. Hozzátette: az azonban köztudott, hogy az elítéltek mentesülhetnek a büntetett előélethez fűződő hátrányos jogkövetkezmények alól. A mentesített személy büntetlen előéletűnek tekintendő, és olyan munkát is vállalhat, amelyre a mentesülés előtt nem lett volna lehetősége.

A büntető törvénykönyv 100. § (1) bekezdésének alpontja szerint mentesül törvényileg szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, egy évet meghaladó, de öt évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő öt év elteltével, illetve szándékos bűncselekmény miatt kiszabott, öt évet meghaladó, de tíz évnél nem hosszabb tartamú szabadságvesztés esetén a büntetés kitöltését vagy végrehajthatóságának megszűnését követő nyolc év elteltével

– fogalmazott ifj. Lomnici Zoltán.

A Mandiner teljes cikke ITT olvasható el. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában