Csatlakozás

3 órája

Szijjártó Péter: Magyarország elkötelezett támogatója Bosznia-Hercegovina európai integrációjának (videó)

A tárcavezető a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnökével, Nermin Niksiccsel folytatott megbeszélést, majd felszólalt a Magyarország és a Bosznia-hercegovinai Föderáció közötti üzleti fórumon.

MW

Szijjártó Péter a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnökével, Nermin Niksiccsel találkozott

Forrás: Facebook/Szijjártó Péter

Magyarország elkötelezett támogatója Bosznia-Hercegovina európai uniós integrációjának, ez ugyanis nagymértékben előmozdíthatná a Nyugat-Balkán stabilitása szempontjából is fontos ország békéjét és fejlődését – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Bosznia-hercegovinai Föderáció miniszterelnökével, Nermin Niksiccsel közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy a jelenlegi nehéz időszakban még inkább felértékelődik a Nyugat-Balkán stabilitásának kérdése.

„Mi, magyarok, a stabilitást és biztonságot nagyra értékeljük, hiszen lassan ezer napja élünk egy háború szomszédságában, s amikor stabilitásról, békéről és nyugalomról beszélünk, akkor mindezek a Nyugat-Balkán szempontjából különös jelentőséggel bírnak” – fogalmazott.

Aláhúzta, hogy a magyar kormány felelős szomszédságpolitikájának alapja a kölcsönös tiszteletre épülő folyamatos párbeszéd, ez az igen összetett belpolitikai szerkezetű Bosznia-Hercegovina esetében is így van.

„Kétségtelen, hogy mi azon kevesek közé tartozunk, akik a bosznia-hercegovinai belpolitikai élet minden szereplőjével készek és képesek vagyunk a párbeszéd fenntartására” – emelte ki.

Mi különösen fontosnak tartjuk, hogy a nyugat-balkáni országokkal legyen kommunikáció, Európában ugyanis általában inkább a nyugat-balkáni országokról beszélünk. De mi azt gondoljuk, itt a kulcs az az, hogy ezeknek az országoknak a szuverenitását, az akaratát tiszteletben tartva, közvetlenül a kölcsönös tiszteletre alapítva kell a kapcsolatokat létrehozni és fenntartani

 – tette hozzá.

Szijjártó Péter lényegesnek nevezte Bosznia-Hercegovina békéjét és fejlődését a teljes régió stabilitása szempontjából, és úgy vélekedett, hogy ezt az európai integráció nagyban elő tudná segíteni. „Ezért Magyarország elkötelezett támogatója Bosznia-Hercegovina európai integrációjának” – szögezte le.

Emlékeztetett arra, hogy lassú folyamatról van szó, az ország ugyanis 2016-ban jelentkezett az Európai Unióba, a csatlakozási tárgyalás megindításáról szóló döntés pedig csak idén márciusban született meg, a valódi munka megkezdéséhez azonban előbb még el kell fogadni a tárgyalási keretet.

Az EU-s magyar elnökség célja, hogy ezt a tárgyalási keretet minél előbb elfogadtassuk (...) Ehhez még néhány törvényalkotási munkára szükség van Bosznia-Hercegovinában, viszont amint ezekre sor kerül, Magyarország sürgetni fogja mind az Európai Bizottságot, mind az európai uniós tagországokat, hogy a tárgyalási keret létrehozásához szükséges kormányközi konferenciát minél előbb meg tudjuk tartani

 – mondta.

Hangsúlyozta, hogy ennek bizonyos előfeltételei vannak Bosznia-Hercegovina részéről is, de van esély arra, hogy ezek teljesülnek még a magyar elnökség alatt, és akkor idén megtörténhet a tárgyalási keret elfogadása.

„Ugyanakkor azt is el kell mondanom, hogy ehhez a tagállamok egyhangú akaratára lesz szükség. És az a tapasztalatom ebből a szempontból, hogy a tagállamok egy része (...) mást képvisel nyilvánosan, mint a zárt ajtók mögött a bővítés tekintetében” – jegyezte meg.

Majd rámutatott, hogy az integráció bonyolult folyamat, amelyhez tapasztalt szakértőkre van szükség, tájékoztatása szerint ezért Magyarország készen áll ötven boszniai közigazgatási dolgozó képzésére.

Arra is kitért, hogy a nap folyamán üzleti fórum megrendezésére is sor kerül Magyarország és a Bosznia-hercegovinai Föderáció között, amelyen összesen mintegy száz vállalatvezető vesz majd részt, a kapcsolatok fejlesztésére fókuszálva, elsősorban a mezőgazdaság, az energetika és a gépipar terén.

„Ennek a feltételei jók, adottak, hiszen a két ország közötti kereskedelem most már huzamosabb ideje 500 millió euró felett stabilizálódott, a kereskedelmi forgalmunk tíz év alatt a másfélszeresére nőtt, így tehát az akadálymentes politikai kapcsolatokat a gazdaság szereplői is ki tudják majd használni” – húzta alá.

A miniszter végül együttérzéséről biztosította a bosznia-hercegovinai áradások károsultjait, és közölte, hogy a magyar kormány 25 millió forintnyi gyorssegélyt küldött a katasztrófa helyszínére, szivattyúkat, sátrakat egyebek mellett.

„De tudjuk, hogy a baj ennél sokkal nagyobb. Az infrastruktúrában rendkívüli károk keletkeztek, ezért arról biztosítottam miniszterelnök urat, hogy amennyiben rendelkeznek majd a kritikus infrastruktúra helyreállításához szükséges tervekkel, elképzelésekkel, menetrenddel, akkor Magyarország kormánya készen áll arra, hogy segítséget nyújtson az újjáépítésben” – jelentette ki.

A kormány minden támogatást megad a Nyugat-Balkán felé kacsingató cégek számára

A kormány továbbra is minden támogatást megad a nyugat-balkáni terjeszkedés felé kacsingató cégek számára, amelyek így sokat profitálhatnak a Magyarország és Bosznia-Hercegovina közötti, politikailag akadálytalan kapcsolatokból is - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Budapesten.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető a Magyarország és a Bosznia-hercegovinai Föderáció közötti üzleti fórumon arról számolt be, hogy a találkozó kiváló lehetőséget nyújt a vállalatközi együttműködések építésére. Elmondta, hogy a részt vevő magyar cégek a maguk ágazatában a világ vezetői közé tartoznak, legyen szó a gépiparról, a környezetiparról, az energetikáról vagy a mezőgazdaságról és az élelmiszeriparról.

Kiemelte, hogy a két ország közötti kereskedelmi forgalom értéke az elmúlt években már bőven az 500 millió euró felett stabilizálódott, tehát „nem a szűz hóban kell lépkedni”. Továbbá kitért arra is, hogy a magyar export legnagyobb részét az agrár-, a gép-, a gyógyszer- és a vegyipari szektor adja, míg hazánk elsősorban fémipari termékeket importál a nyugat-balkáni országból.

SZIJJÁRTÓ Péter
Magyar-bosznia-hercegovinai üzleti fórum Budapesten
Fotó: Soós Lajos / Forrás: MTI

Magyarország kormánya a jövőben is minden támogatást megad azon magyar vállalatok számára, amelyek a külgazdasági vállalati stratégiájukban a Nyugat-Balkán irányába kacsingatnak. Különösen számíthatnak ránk azok a vállalatok, amelyek beruházásokat akarnak létrehozni ebben a térségben, de ugyanígy a kereskedelmi célokkal rendelkező vállalatokat is szívesen segítjük

 – szögezte le.

Majd megerősítette, hogy a kormány az eddigiekhez hasonlóan jövőre is biztosítani fogja a megjelenési lehetőséget a hazai cégek számára a boszniai Mostarban és Tesanjban tervezett kereskedelmi vásáron. Emellett pedig az Eximbank pénzügyi szolgáltatásai is rendelkezésre állnak a továbbiakban is.

Jó hírnek nevezte, hogy a két ország között nincsenek nyitott kérdések. „A politikai szempontból akadálytalan kapcsolatok jelentik a lehetőséget arra, hogy önök egymással itt a mai napon eredményes kapcsolatfelvételt tudjanak végrehajtani” – fogalmazott.

Szijjártó Péter a harminckét bosznia-hercegovinai és több mint hatvan magyar cégvezető részvételével megtartott rendezvényen aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy a világ az ismételt blokkosodás felé halad, és hangsúlyozta, hogy ez ellentétes hazánk érdekeivel.

Mi továbbra is azt szorgalmazzuk, azért próbálunk dolgozni, hogy a következő éveket a konnektivitás, vagyis az összeköttetések határozzák meg a blokkosodás helyett

 – mondta.

Aláhúzta, hogy Magyarország exportorientált gazdaság, ezért fontos nemzeti érdeke a súrlódásmentes kapcsolódás a nemzetközi kereskedelmi vérkeringésbe.

Ennek kapcsán arról is beszámolt, hogy a magyar gazdaság tavaly minden nehézség és inflációs nyomás ellenére sikeres évet zárt, ugyanis az export 150 milliárd euró körül alakult, ami azt jelenti, hogy tizenöt év alatt háromszorosára nőtt a kivitel értéke.

Illetve üdvözölte, hogy megdőlt a Magyarországra érkező működőtőke rekordja is, 2024-ban nagyjából 13 milliárd eurónyi beruházásról sikerült megállapodásokat kötni.

A miniszter végül közölte, hogy a kormány külpolitikai stratégiájában előkelő helyen szerepel a Nyugat-Balkán stabilitása. „Mi pontosan értjük, hogy mekkora jelentősége is van a nyugalomnak, a fejlődésnek, a stabilitásnak a nyugat-balkáni térségben” – mondta.

Majd kijelentette, hogy Magyarország ezért támogatja Bosznia-Hercegovina minél előbbi csatlakozását az Európai Unióhoz.

Ebben a tekintetben van némi hiányérzetünk, hiszen most már eltelt nyolc esztendő azóta, hogy önök jelentkeztek. Érdemi előrelépés még nem történt, viszont még mindig van kettő hónap a soros magyar elnökségből. Még mindig két hónapunk van arra, hogy valahogy előre lökjük ezt a szekeret

 – mondta.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában