Baracs

2015.03.10. 16:40

Baracs vezér neve minőségjelzővé válik nem soká

Baracs - Park és fedett színpad is lesz a névadó nyárra felállítandó szobra körül a falu bejáratánál. De más is...

Pekarek János

Baracs vezér szigorú tekintettel mered a község önkormányzati tanácstermének levegőjébe. Nem sokáig: hamarosan már a település keleti bejárójának közelében, az új patakhíd szomszédságában áll majd végleges, azaz bronzbaöntött alakja, szép kis ligettel övezve.

A hely azonban nem csak a mitikus, bár valóban élt, honfoglalás kora előtti vezér szobra miatt lesz érdekes. Ahogyan a baracsi faluházban kedden délután rendezett munkaértekezleten Várai Róbert polgármestertől, Rohonczi ROHO István szobrászművésztől és Medvegy Zsuzsától, a dunaújvárosi Újpart Művészeti Egyesület képviselőjétől megtudtuk, a szobor körül faragott faoszlopok adják majd a művészi hátteret, amelyek az augusztusi Orion-csillagképet jelképezik. Fedett színpadot is építenek mellé. A faragásra alkotótábort szerveznek: a tegnapi megbeszélésen az ehhez szükséges pályázat részleteit vitatták meg. Az egész projektben az a legérdekesebb, hogy hagyományteremtésnek szánják.

Fotó: Ady Géza

- Olyan nincs, hogy egy településnek ne legyen megőrzésre, felelevenítésre, ápolásra érdemes múltja! - jelenti ki határozottan a baracsi polgármester. S Várai Róbertnek igaza van. Nem csak azért, mert Baracs vezér a kutatások szerint valóban itt élt, és nevéből származik a falu elnevezése is, mégpedig sokkal régebbről, mint annak első írásos említése 1271-ből. De azért is igaza van, mert úgymond nem csak kenyérrel él az ember: a települések lakóinak szükségük van múltbéli, hagyományokból álló kapaszkodókra.

Baracs gazdag, a honfoglaláskori idők mellett római kort is magában foglaló múltja bőven ad kapaszkodót mindehhez. A névadó nemzetségfő ROHO által megkomponált arca, valamint a zord ős neve pedig a jövőben nem egyszerűen a település jelképe lesz! Nem csak a minden évben megrendezendő alkotótábor és színifesztivál névadójaként és helyszín-megjelöléseként szolgál.

Baracs vezér egyfajta minőségjelző is lesz remélhetőleg! A tervek szerint minden arra érdemes baracsi árut: kertészeti terményt, kolbászt, bort, egyebeket az ő nevével tesznek ismertté. Remélhetőleg külföldön is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!