Baracs

2015.07.31. 14:57

Hagyományteremtés - Borocs vezér szobra központi parkba kerül

Baracs – Alkotótábor kezdődik augusztus elsején a községben. Két héten át az iskolaudvaron dolgoznak a művészek.

Pekarek János

A honfoglaláskori Baracs (Borocs)-nemzetség szállásterületének középpontjában, az apátszállási és a templomosi falurész találkozásánál áll majd az a park, ami a jövőben hivatalosan is Baracs központjaként működik majd. E park meghatározó eleme lesz Baracs vezér szobra, Rohonczi ROHO István szobrászművész bronzba öntött alkotása, amely az Orion, más néven Nyilas csillagképet formázó alaprajzú terület csúcsán áll majd.

A csillagkép-alakzat meghatározó csillagainak helyén egy-egy darab, három és fél méter magas tölgyfa rönk áll majd. A kéthetes alkotótáborban ezeket faragják majd a részt vevő művészek. ROHO úgy becsüli: valószínűleg még a jövő esztendei alkotótáborra is marad munka a parkban. A tölgyfa rönköket a barcsi erdészet szállítja.

A baracsiak identitását erősítő, központi park ötlete másfél éve született: akkor döntöttek úgy a község vezetői, hogy régi magyar hagyományhoz kötik a települést. A honfoglaláskori Baracs(Borocs)-nemzetség léte erre kiváló lehetőséget adott. Vezetőjének szobrához és a park kialakításához a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyertek pénzt.

A parkban a Nyilas-csillagképet formázó alaprajz szerint állítanak fel három és fél méteres tölgyfa rönköket, amelyeket a most kezdődő kéthetes alkotótábor során faragnak meg a részt vevő művészek: Nyitrai Mihály, Móder Rezső, Solti-Kovács Attila, Medvegy Zsuzsa, Kelemen Marián Éva, Jobbágy Bernadett, Eke Annamária, Rohonczi Adorján, Molnár János Janó, Molnárné Anita, Nemes Ferenc és ROHO.


Borocs vezér szobrásza, az alkotótábor vezetője: ROHO Fotó: Ady Géza

Érdekesség, hogy a művek alapanyagát, a hatalmas farönköket a barcsi erdészet szállítja a hasonnevű település erdészetében dolgozik ROHO egyik fia, aki egyben az alkotótábor résztvevője is.

A tábor utolsó napján, augusztus 15-én lesz a nagy szoboravató, amikor leleplezik Baracs vezér bronz mellszobrát és átadják a parkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!