Baracs

2013.11.13. 15:25

Megbeszélték a fő teendőket Baracson

Baracs - Az aktuális feladatok megbeszélése miatt ültek egy asztalhoz a község civil szervezetei Baracson a közelmúltban.

Szárszó Lajos

Várai Róbert, Baracs község polgármestere gondolatébresztőként a Klein pusztán található, mára már sajnos romos épület megóvását, felújítását, vagy esetleges teljes lebontását vetette fel. Felvezetőjében kiemelte, hogy a község bármely civil szervezete segítséget kap az önkormányzattól abban az esetben, ha felvállalja azt, hogy az egykori cselédházat és annak környezetét felújítja, gondozza, majd közösségi célokra hasznosítja.

A pénzforrást ehhez pályázatokból kellene összegyűjteni, melyek elkészítéséhez az önkormányzat nyújtana segítséget. Ám mielőtt bárki is felvállalná ezt a feladatot, tudnia kell, hogy az előzetes tervezői felmérések alapján a felújítási költségek közel 50 millió forintba kerülnek, és a telek jelenleg az Agrobaracs Mezőgazdasági Zrt. tulajdonában van.

A nagycsaládosok fejtették ki először a véleményüket, akik már tizenkét évvel ezelőtt szerették volna kezelésükbe venni ezt a területet. Akkor a hasznosítást úgy képzelték el, hogy a felújított épületben néprajzi foglalkoztató táborok és falumúzeum működne. Ezt azonban most, a jelenlegi helyzetükben már nem tudják egyedül felvállalni, de véleményük szerint kár lenne az épületért, mely a két településrész, Apátszállás és Templomos között a falurészeket összekötő kapocsként működhetne. A Klein puszta további sorsáról döntés a fórumon nem született, így Baracs képviselőtestülete továbbra is várja a segítő szándékú elképzeléseket a településen élőktől is.

A megbeszélés folytatásában a szervezetek felajánlották segítségüket az adventi hétvégék szervezésében és a műsorokon való részvételben. Az első karácsonyt váró műsor december 8-án lesz a templomosi, majd egy héttel később, 15-én az apátszállási templomban. A falukarácsonyra december 22-én kerül sor. Az ünnepségsorozatra szeretettel várják a településen élőket és a térségből mindazokat, akik szeretnék áhítattal várni ezt a szent ünnepet.

 

Címkék#Baracs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!