Belföld

2014.06.12. 15:03

Életfogytig tartó fegyházat kaptak a szolnoki Baunok házaspár gyilkosai

Életfogytig tartó fegyházra ítélte csütörtökön első fokon a Szolnoki Törvényszék azt a három férfit, aki 2011 novemberében elrabolta és Újszász külterületén megölte a szolnoki Baunok István vállalkozót és gyermekorvos feleségét.

Az ügy első- és másodrendű vádlottja, az újszászi Mészáros Béla és testvére, Mészáros Tibor büntetéséből leghamarabb 40 év múlva bocsátható szabadlábra, míg a harmadrendű vádlott Herczku Szabolcs 25 év múlva szabadulhat. A gyilkosságot a testvérpár társtettesként, a harmadrendű vádlott bűnsegédként követte el.

A vádlottak - akiket egyenként csaknem kétmillió forint vagyonelkobzásra is ítéltek - az emberölésen kívül rablás, magánlaksértés, személyi szabadság megsértése és kifosztás bűntettét is elkövették.

A Baunok-per további három vádlottja - akik a gyilkosokkal üzleteltek, illetve elrejtőzésükben segédkeztek - közül a negyed- és az ötödrendű próbaidőre felfüggesztett börtönt, a hatodrendű pénzbüntetést kapott.

 

Mészáros Béla elsőrendű (elöl b), Mészáros Tibor másodrendű (elöl b2) és Herczku Szabolcs harmadrendű vádlott (elöl b3) hallgatják az ítéletet az ellenük aljas indokból, több emberen, védekezésre képtelen személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette és más bűncselekmények miatt indult büntetőper tárgyalásán a Szolnoki Törvényszék tárgyalótermében 2014. június 12-én. A bíróság első fokon életfogytig tartó fegyházra ítélte a három férfit, aki 2011 novemberében elrabolta és Újszász külterületén megölte a szolnoki Baunok István vállalkozót és gyermekorvos feleségét. MTI Fotó: Mészáros János

Pongrácz Zsolt tanácsvezető bíró a döntés rövid indoklásakor elmondta: a Mészáros fivéreket azért nem ítélték tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre, mert büntetlen előéletűek. Herczku Szabolcs esetében a bíróság figyelembe vette, hogy a vádlott beismerő vallomást tett, és megbánást tanúsított.

Az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott felmentésért fellebbezett. Balázsné Busku Terézia ügyész az első- és a másodrendű vádlott esetében súlyosbításért, míg a harmadrendűnél enyhítésért fellebbezett.

A vádirat szerint a férfiak anyagi gondjaik megoldását attól várták, hogy az egyikük által ismert és jómódúnak tartott szolnoki vállalkozótól több millió forintot szereznek. 2011. november 17-én a 60 éves Baunok Istvánt lakóházában keresték fel, és egy riasztópisztollyal megfenyegetve 60 millió forintot követeltek tőle. 
Miután a sértettnek ennyi készpénze nem volt otthon, az összeget interneten akarták átutaltatni az egyik vádlott feleségének bankszámlájára. Baunok István azonban kiszaladt az épületből, és segítségért kiabált. A vádlottak a vállalkozót visszavitték a házba, majd 61 éves feleségével együtt Újszász külterületére vitték.

A település határában telefonon többször megpróbálták a pénzösszeget átutaltatni Baunok Istvánnal, de mivel a sértett nem tudta közölni a kódot, a bank visszautasította a kért tranzakciót. Ekkor a vádlottak úgy döntöttek, hogy a sértettek nem maradhatnak életben, mert azonnal a rendőrséghez fordulnának. Kezüket, lábukat összekötötték, szemüket, szájukat leragasztották, majd egy használaton kívüli kúthoz vitték őket. A kútnál az asszonyt a fején bántalmazták, és vérbelehelés következtében rövid idő alatt meghalt. Testét összekötötték a férjével, mindkettőjüket belelökték egy kútba, ott Baunok István megfulladt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!