Belföld

2015.05.29. 09:07

Több száz illegálisan árusított termésnövelő anyagot zárolt a Nébih

Több száz, összesen 61 millió forint értékű engedély nélkül árusított termésnövelő anyagot vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy múlt heti ellenőrzésen, a forgalmazó akár több tíz millió forintos bírságra is számíthat - közölte a Nébih pénteken az MTI-vel.

A hatóság szakemberei egy termésnövelő anyagokat és kertészeti berendezéseket forgalmazó budapesti cég székhelyén tartottak vizsgálatot.

Az ellenőrzés eredményeként mintegy 40 raklapnyi, összesen 473 tétel műtrágyát, tápoldatot, termesztő közeget zároltak, mivel a forgalmazó a termékeket hatósági engedély, illetve bejelentés nélkül árusította.

A közlemény szerint a tételek egy kis része a jelölési hibák javítása és bejelentés után tovább forgalmazható. Nagyobb része azonban nem árusítható Magyarországon, amíg a forgalmazó be nem szerzi a szükséges engedélyeket a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatóságától.

Az engedélyezési eljárás elengedhetetlen, mivel annak hiányában a termékek pontos összetétele nem ismert, így a humánegészségügyi kockázat sem zárható ki - hangsúlyozza a Nébih közleménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!