Gurisatti Gyula a díszpolgár

2024.04.26. 13:57

A nagy bajnok

Várkonyi Zsolt

Forrás: Gurisatti Gréta Facebook oldala

A szép családban élő, háromszoros édesapa Gurisatti Gyula Dunaújváros díszpolgára lett. Nem véletlen a sorrend, hiszen az, ami vele történt, az nélkülük elviselhetetlen lett volna. Nem mellesleg többszörös világ- és Európa-bajnok, aki a legnagyobb harcát nem a versenypályán, hanem a nagybetűs életben vívta meg.

Számomra ő tölti meg igazán tartalommal, élettel, lélekkel ezt a címet. És nem csak a tragikus balesete miatt, hanem amit utána véghez vitt. Azt érezte – nyilatkozta a balesete után – hogy sportolóként, világbajnokként, példaképként tartozik annyival a tanítványainak, hogy azt lássák benne, aki régen volt, ne egy megtört mozgássérültet. Lezárult akkor egy korszak és egy új utat kellett keresnie. Ezt csak így lehetett.

Az „Egy csodálatos elme” szívszorító filmdrámájában egy valós személy küzdelmeit ismerhetjük meg a betegséggel, emberekkel és saját magával. Túlzás nélkül állítom, hogy ez egy meghatározó film volt az életemben. Emlékszem arra, amikor a főszereplőt, a John Forbes Nash Jr.-t alakító Russel Crowe a film végén az egyetemi kollégák elismeréseként mindegyiküktől megkapja azok tollát, ami a különleges szakmai és mindenekelőtt emberi teljesítényének szól. 

Nos, Gurisatti Gyula Dunaújváros kitüntető díszpolgára címénél valami hasonlót érzek. Abban az értelemben, hogy bár városunk közgyűlése hozta meg a döntést, de azt gondolom, hogy egy egész város egyetért ezzel. Talán még soha nem került ennyire jó helyre ez a cím. Természetesen nem szeretném rangsorolni az eddigi díszpolgárokat, hiszen e tekintetben mindannyian egyenrangúak, de nálam ő az elsők között van.

Olyan szavak jutnak az eszembe, amelyekkel nem szoktunk dobálózni. Hős, példakép, emberség, hitelesség, szeretet, de most nem vagyok szemérmes ezeket leírni. A közösségi médiában olvastam tőle: „Lehet siratni a lábam, vagy lehet örülni az életemnek.” Ezt, aki nem ment ilyenen keresztül, az el sem tudja képzelni milyen küzdelem következett ezután.

És Gyula megcsinálta. Örülök, hogy ismerhetem, mert nem egyszerűen csak példakép, hanem egy olyan ember, akit követni lehet. Aki a hétköznapok szürke forgatagában is ugyanazt képviseli, mint amikor ezt a nemes díjat átveszi.

Gratulálok mindannyiunk nevében!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában