Összetartó testvérvárosok

Április utolsó vasárnapján - idén 26-án - tartják a testvérvárosok világnapját a földrajzilag távolabb lévő települések közötti együttműködés előmozdítása érdekében annak emlékére, hogy 1957. április 28-án a franciaországi Aix-les-Bains-ban megalakult a Testvérvárosok Világszövetsége (UTO).

duol.hu

A népek közötti megértés megteremtését, a baráti kapcsolatok ápolását célul kitűző szervezet arra törekszik, hogy a városok, települések lakosságát közös akciókra serkentse olyan célokért, mint a környezet megóvása, az urbanizáció káros következményeinek csökkentése, az e téren szerzett tapasztalatok átadása egymásnak.Az első hivatalos testvérvárosi kapcsolat 1920-ban jött létre a brit Keighley és a francia Poix du Nord között, de a gyakorlat csak a második világháború után terjedt el Nyugat-Európában. A mozgalom az Európai Unió országaiban a legnépszerűbb, jelenleg több mint tízezer nyugat-európai település - a falutól a nagyvárosig - vesz részt benne. A korábban ellenséges Németország és Franciaország 2200 települése ápol testvértelepülési kapcsolatot. 
A többi kontinensen is elterjedt ez az együttműködési forma, az Egyesült Államokban 1956-ban indította el Eisenhower elnök a Sister Cities (nővérváros) programot. Kína testvérvárosi mozgalmában 1973 óta több mint 310 város létesített közel 1500 testvérvárosi kapcsolatot a föld 120 országának csaknem 1100 városával.
Az Európai Bizottság 1989-ben hirdette meg testvérvárosi (town twinning) programját, hogy támogassa a már létező kapcsolatok elmélyítését és új kapcsolatok kialakítását. Az akció lehetővé teszi, hogy a városok polgárai és képviselői bekapcsolódhassanak az európai integrációba, erősítve ezáltal az Európai Unióhoz való tartozás érzését. 1993-ban létrehozták az Aranycsillag-díjat, amelyet minden évben olyan településeknek ítélnek oda, amelyek a legtöbbet tették az európai integrációért azzal, hogy a megelőző évben elnyert támogatások segítségével szorosabbra fűzték a szálakat lakosaik között. A testvértelepülési kapcsolat általában virágzó kulturális, oktatási, sport cseremozgalmat eredményez. Ez az elismerés újabban az Európa a polgárokért program (2007-13) része, s az aktív európai polgári szerepvállalás elismerését szolgálja.
A magyar városok az 1960-as években csatlakoztak a Testvérvárosok Világszövetségéhez. Kezdetben szinte kizárólag a barátinak mondott országok városaival vettek fel testvérvárosi kapcsolatokat, majd némileg átalakult a testvérvárosi együttműködés. A régi kapcsolatok - a közös gondok miatt is - túlnyomórészt megmaradtak, s mivel a korábban nem jó szemmel nézett nyugati kapcsolatok kialakítása elől minden akadály elhárult, számos ilyen testvérvárosi együttműködés köttetett. Ma nem ritka, hogy egy-egy hazai városnak több testvértelepülése is van, jellemzően a szomszédos országok magyarlakta városai is a testvérvárosok között találhatóak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!