Tizenöt év Viadana

Dunaújváros - Hangversenycsomaggal ünnepli tizenötéves fennállását a következő hónapokban a nemzetközi hírű Viadana Kamarakórus, amely születésekor új utakat keresett - és talált.

Szabó Szabolcs


A megalakulás pillanatában a kórusalapító fiatalok két célt fogalmaztak meg: sikeresen szerepelni a Keszthelyi Helikoni Ünnepségeken, és hosszú távon kiépíteni egy közösséget, amely a nemzetközi téren is leteheti majd névjegyét. Az első feladatot a Kurucz Gergely irányításával dolgozó csapat szűk egy éven belül  abszolválta. Az akkor még a  Széchenyi István Gimnázium Viadana Kamarakórusaként működő kollektíva 1998-ban elnyerte a keszthelyi szemle fődíját. A nagy terv második felét is hamar teljesítette a fiatalos lendületét azóta is őrző Viadana: az utóbbi másfél évtizedben meghódította   Európát is.
- Az utóbbi tizenöt évben mindig volt valami probléma, ahogyan most is akad,  ám a kórus létezése soha sem került veszélybe. Már a kezdetekkor elhatároztuk, hogy a nehezebb utat választjuk, és ennek megfelelően építettük a repertoárunkat is. Új utakat, új lehetőségeket keresünk mindamellett, hogy a hazai és a külhoni kórusdarabok  legjobbjait is szeretnénk  bemutatni a közönségnek - foglalta össze a Viadana alaptörténetét és küldetését  a kórusvezetést a menedzseléssel is ötvöző alapító karnagy Kurucz Gergely.
A Viadana egyéni hangjára pedig hamar felfigyeltek. Csak néhány kiemelés az éremtáblázatból: 2000-ben a   budapesti Kodály Zoltán II. Magyar Kórusversenyen 3. helyezést értek  el, és begyűjtötték a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának Különdíját, 2007-ben pedig  a  Pro Cultura Intercisae-díjat vehették át. Az ünnepelteket helyben,  szeptember 22-én hallgathatja a nagyérdemű, az evangélikus templomban. Ezúttal is kóruscsemegékkel készülnek.  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!