Park a Lajos-köveknél

Dunaújváros - A Lajos-köveket fogja egyfajta keretbe az egyik új park. A másik pedig Ady és Léda szenvedélyes kettősének teremt idilli környezetet. A tervező egy fiatal hölgy, ismerjék meg...

Szabó Betty

- Két új park is épült a városban, az egyik hivatali munkatársunk, Szabóné Grabecz Andrea tervezte mindegyiket. Hm...?! - súgta oda a múlt heti közgyűlésen Szendrődi Tibor, a városüzemeltetési iroda vezetője. A tipp pár szavas formában gyorsan a jegyzetfüzetbe került - kapva kaptunk az alkalmon...

- Az a legnagyobb öröm, ha bármi is megvalósul az ember munkájából - mondja a Corvinus egyetemen 2006-ban kert- és településépítész mérnökként végzett, kedves mosolyú Andrea, aki tavaly szeptember óta dolgozik a főépítészi csoport munkatársaként.

- A felvételi elbeszélgetésen is az szólt mellettem, hogy korábban már foglalkoztam zöldfelületekkel. A korábbi munkahelyemen, Budapesten nem csak a tervezéssel, a kivitelezési feladatokkal is sikerült megismerkednem - tekint vissza Andrea.

A fiatal szakember egyik legjelentősebb munkája a Baranya megyei Puchner kastélyszállóhoz kötődik. De tervezett Ukrajnába is, ott egy szálloda-fürdő komplexum volt a feladat. Magánkerteket is készített, és a barátai számára ma is szívesen álmodik meg zölddel, virágokkal tarkított környezetet.

A hivatal munkatársaként ezúttal a városüzemeltetési irodához szegődött, amúgy kölcsönbe. A Béke térre, a Lajos-kövekhez, illetve az Ady-Léda szobor köré kellett egy-egy parkot terveznie. Már a beültetés is elkészült...

Némi történelmi mellékszál: az írások szerint 1526. július 31-én erre haladt seregével II. Lajos király. Ennek emlékére állították fel az úgynevezett Limes útjelzőket - más néven Lajos-köveket. Eredetileg is a Béke téren álltak a kövek, majd a kőtár bejáratánál kaptak helyet. Aztán egy ideig a múzeumban őrizték őket, végül visszakerültek eredeti helyükre - a Béke tér és a Kenyérgyári út ölelte sarokparcellába. (Lapunk foglalkozott is a Lajos-kövek kálváriájával - 1987. augusztus 14-i lapszámunk ötödik oldalán dr.Visy Zsolt egyetemi adjunktus írt a témáról részletesen.)

- A most kialakított parkokba várostűrő, főleg lombhullató növények kerültek. Az is szempont volt, hogy minden hónapban nyíljon valami szépen virágzó növény, ami dísze lehet például a forgalmas Béke térnek - sorolja Andrea a fő paramétereket.

Szendrődi Tibor hozzátette: a most beültetett ágyások növényei két év múlva érnek be, akkor mutatja majd a park igazán szép arcát.

Szabóné Grabecz Andrea úgy látja: jó irányba haladnak városunkban a dolgok. Fontos ugyanis, hogy szép legyen a település, akár az épített vagy a zöld környezetről van szó. Ebből a szempontból az utóbbi évek egyik legfontosabb fejlesztése lesz a Városháza tér átépítése. A terveket egy szakcég már elkészítette, és Andrea is látta már őket. A hullám-motívumot megidéző burkolatváltások, a növénykazetták, a vízelem megjelenése igazi, központhoz illő miliőt teremt majd - állítja beszélgetőpartnerünk.

S hogy mi lenne a következő feladat, ha szabadon választhatna?! Az új templomhoz tervezne parkot - érkezik Andrea válasza, sebesen...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!