Daruszentmiklós

2014.12.10. 16:15

Rauf Norbert pozitívnak értékeli az évet

Daruszentmiklós - Véget ér lassan a 2014-es esztendő, a települési önkormányzatok életében talán a hónap végéig nyugalmasabb időszak következik.

Rankasz Brigitta

Rauf Norbertnek, Daruszentmiklós polgármesterének az októberi települési választásokon ismét bizalmat szavaztak választói. Hálás is ezért, bár nehezebb körülmények között dolgozik, ennek ellenére pozitívnak értékeli ezt az évet, amely bővelkedett most is megoldandó feladatokban. Csak néhányat sorol fel, az év eseményei közül.

- Több nyertes pályázatunk is volt az idén, felújítottuk a Barátság Házat, és a Faluparkban vizesblokk épült. Ezen kívül hárommillió forintot nyertünk a Testvér-települési rendezvényekre is. A pályázatok sok lehetőséget adnak a fejlődésre, nehézséget okoz azonban egy kis település önkormányzatának, hogy a pályázatok zöme utófinanszírozott, tehát nekünk kell rájuk előre biztosítani a pénzt. Bár sem fenntartói, sem működtetői feladatunk nincs az általános iskolában, a karbantartási feladatok 95 százaléka ránk hárul, és az óvodai oktatáshoz is kilenc milliót kell hozzátennünk - sorolja a tényeket.

Októbertől az elöljárók bérezése változott, ez sok polgármestert érint. Munkájukat természetesen ugyanolyan pontosan, és elhivatottan végzik, csak...

- Ledegradálónak tartom a polgármesterek bérezését, huszonnégy órás feladat, sokrétű, és nagy felelősséggel jár, remélem, hogy a törvényhozók rendezik ezt a kérdést, mert ekkora hibát nem követhet el az állam. Nem szeretnék összehasonlítást végezni más szakmákkal, de a települések intézményeiben magasabb a diplomás bérezés, mint az elöljáróé. Természetesen én is, vezetőtársaimmal együtt, tesszük a dolgunkat tovább lelkiismeretesen - mondja az elöljáró.

Az eredmény önmagáért beszél. A település pozitív mérleggel, zárja az évet, sok színvonalas közösségi rendezvényük volt. Rendszeresen támogatják az időseket, és a gyermekeket, tűzifa programmal a rászorulókat. A települési hozzájárulás alacsony, nem is tudnának kivetni magasabbat, és új adónemet sem, hiszen a lakosok nagy része igen nehéz körülmények között él.

Egy falu életének szervezése, irányítása nem könnyű, s nem mindig hálás feladat, előfordul, hogy törvényi szabályozások, vagy pénzügyi nehézségek miatt nem tudnak minden lakossági igényt kielégíteni, mert az egyénnel szemben mindig a közösség érdekeit kell figyelembe venni, a nehezítő körülmény pedig egyre több lesz a területen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!