Dunaföldvár

2015.09.09. 13:04

A hátrányos helyzetű gyerekek táboráért összefogott Dunaföldvár

Dunaföldvár - Augusztusban harminc helyi általános iskolásnak szervezett élményt nyújtó tábort az önkormányzat anyagi támogatásával és sok civil egyesület és vállalkozó összefogásával a Gyermekvédelmi és Családsegítő Szolgálat vezetője, Jung Katalin.

L. Mészáros Irma

A nehéz sorsú családban nevelkedő gyermekeknek nincs lehetőségük részt venni fizetős szakkörökön, táborokban, sőt sokszor az élelmezés is gondot okoz. Ezt tapasztalták a segítők a téli étkeztetés időszakában, s ezért kapták a felkérést dr. Süveges Árpádné alpolgármestertől, hogy végezzenek kutatást a rászoruló családok körében. A rendszeres gyermekvédelmi támogatást igénylő családokból jövedelmük és a családsegítők személyes tapasztalata alapján választották ki, s hívták meg azokat a gyermekeket, akik jól tanulnak, s viselkedésükkel sem volt gond az elmúlt években számolt be Jung Katalin.

Fontosnak tartották, hogy a tábor öt napja alatt sokféle hatás, élmény érje a gyerekeket. Ezért a szervezők egy, az ókori görög világban játszódó keretmesét találtak ki.

A gyerekek  kóstoltak, tapintottak, mozogtak, táncoltak, játszottak, énekeltek, mindenki talált magának kedvére való elfoglaltságot  Fotó: amatőr felvétel

Lipták Tamás önkormányzati képviselő pedig felkérte a városban működő civil csoportokat, vegyenek részt a tábor programjaiban. A mese köré építették a tevékenységek nagy részét. Így a Vallum Íjász Egyesületből Böde Sándor az ősi íjászkodás alapfogásait ismertette meg a gyerekekkel, a dunaföldvári Judo klub sportolója, Rostás Róbert harcos mozgásformákat tanított. Az Appelshoffer házaspár, az Ördögszekér Táncegyesület vezetői a néptánc világába, a Gyöngy Fittness munkatársa, Bartal Orsolya az aerobik zenés mozgásformáiba avatta be őket. Izgalmas volt a korhű jelmezekbe öltözött cserkészek által szervezett akadályverseny, de különös hangulata volt Kovács Dóra meseterápia foglalkozásának. Szabó Szabolcsné Betti, a művelődési központ munkatársa kézműveskedett a gyerekekkel. Nagy Zsuzsannától, az újvárosi kórház szakemberétől újraélesztést tanultak, a védőnők pedig az egészséges étkezésről és életmódról beszélgettek velük. Délután ingyen lubickoltak a földvári strandon. Egyik nap felejthetetlen kirándulást tettek a bikali élménybirtokra. A zárónapon meg igazi lakomában volt részük a gyerekeknek, hiszen a helyi kertbarátok finom palacsintával és süteményekkel lepték meg őket. A jó étvágy és a megérdemelt nagy taps nem is maradt el.

A gyerekek a hét során kóstoltak, tapintottak, mozogtak, táncoltak, játszottak, énekeltek, mindenki talált magának kedvére való elfoglaltságot. S közben szociális készségeik is fejlődtek. Többen kedvet kaptak, és szeptembertől csatlakozni szeretnének egy egy csoporthoz. Jung Katalin is úgy tervezi, hogy valamilyen formában a tanév során egybetartja ezt a kis közösséget, hiszen motivációnak is szánták a tábort.

A kertbarátok maguk készítette palacsintával is kedveskedtek, balról Tóth Györgyné, Kiss Béláné, Migalkó Józsefné, Takács Lászlóné

Nemcsak a sok élményt nyújtó tábor példamutató, hanem az az önzetlen összefogás is, ahogy létrejött, s ahogy a hét remekül szervezett programjait lebonyolították. A hívó szóra melléjük álltak a civil szervezetek vezetői, senki nem kért semmiféle anyagi ellenszolgáltatást. Az önkormányzat gyermekenként tízezer forinttal támogatta a tábort, a Centrum étterem egy ebéddel, Princzné Klári péksége többek között ingyen uzsonnával lepte meg őket. Mert adni jó, ezt sokan tudják.

Az pedig biztos, hogy ennek a hétnek az élményei nem tűnnek el nyomtalanul a gyermekek lelkében.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!