Dunaföldvár

2016.04.06. 16:10

A Mecsek szépségei

Dunaföldvár - A márciusi jó időt kihasználva a Mecsekbe kirándultak a dunaföldvári DunaTúra Természetjáró Egyesület tagjai és barátaik: családok, házaspárok, nyugdíjasok.

L. Mészáros Irma

A csaknem ötvenfős túracsoport - családok, házaspárok, nyugdíjasok - ismét egy jó hangulatú kiránduláson vehetett részt

A Vicsik Boglárka vezette csaknem ötvenfős csoport autóbusszal a pécsi Dömörkapunál lévő parkolóig ment. Majd onnan tizenkét kilométeres gyalogtúra következett a szikrázó napsütéses időben.

A Közép-Mecsek egyik legszebb szurdoka, a Melegmányi-völgy volt a fő célpont. A Lámpás-patak mentén haladva, majd a Lámpási-völgyet elhagyva beértek a Melegmányi-völgy erdejébe, ahol az ébredező fák alatt tengernyi medvehagyma illatozott, a vidék jellegzetes koratavaszi növénye. A Melegmányi-völgyben tölgyesek, bükkösök, ritka, értékes növények találhatók. Most leginkább az illatos hunyor zöld csészelevelei, a szártalan kankalin sárga, valamint a leánykökörcsin és a meténg kék virágait, valamint a halványsárga, különleges nevű bókoló fogasírt láthatták a túrázók. De a terület fő látványosságai a vízesések voltak, amelyek a Melegmányi-patakot tagoló mésztufa lépcsőkön csobognak alá. Ezeket a mésztufagátakat a víz magának építette a kirándulók nagy gyönyörűségére. A földváriak a kijelölt túraútvonalon haladtak, de a Nagy-mély-völgyben a patakba dőlő faágakon keltek át hol az egyik, hol a másik oldalra. Közben meg-megálltak egy szusszanásra, egy fotózásra, egy kis frissítő forrásvízre - többek között az Ágnes vízesésnél, avagy az Anyák-kútjánál. Álmélkodva hallgatták, hogy itt hatvan méter hosszú barlangüreget rejt a hegy, s egy mély tó is van a hegy gyomrában, ahol vakrákok élnek. A forrás vize sok meszet tartalmaz, s ez lerakódott az egykor keresztben álló fákra tapadva.

A csoport tagjai - a hatévestől a csaknem hetvenévesig - a természet szépségein túl azt is megtapasztalták, hogyan lehet odafigyelni a másikra, és segíteni egymásnak - hol egy kéznyújtással, hol szőlőcukorral, hol azzal, hogy jó túrabotot keresnek a rászorulónak.

Az egyesületet 2015-ben alakították meg helyi természetbarátok a feloszlatott Természetvédelmi és Idegenforgalmi Egyesület helyett. Az új civil szerveződés DunaTúra Dunaföldvári Túrázók Természetvédelmi és Idegenforgalmi Egyesülete néven jött létre. Céljaik között a természetjáró túrák szervezésén kívül többek között szerepel Dunaföldvár természeti értékeinek, illetve kulturális örökségének és műemlékeinek óvása és népszerűsítése, valamint a környezettudatos magatartás kialakításának elősegítése.




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!