Dunaföldvár

2015.12.09. 17:10

A masszázs, a sok simogatás és összebújás, hintáztatás, ölbeli játékok, éneklés fontos a babának

Dunaföldvár - A helyi Baba-mama klub legutóbbi vendége dr. Kissné Plecskó Judit fejlesztőpedagógus volt, aki már több alkalommal segítette tanácsaival az érdeklődő kismamákat.

L. Mészáros Irma

Nem előadást tartott, inkább a mozgás- és beszédfejlődés segítéséről beszélgetve otthon végezhető egyszerű gyakorlatokat mutatott be, s lehetőség volt egyéni problémákkal való foglalkozásra is.

A babamasszázs, a sok simogatás és összebújás, hintáztatás, ölbeli játékok, ringatás, éneklés mind-mind fontos a babának, mert az agy különböző területeit ingerlik.

- Hintáztatásból Plecskó Judit vagy ötfélét javasolt, éppen arra hivatkozva, hogy az sem mindegy, előre-hátra vagy oldalra hintáztatunk-e - mondja az egyik fiatal édesanya, Zsebeházy Szidónia, aki azt is kiemeli, hogy az otthoni hintáztatás az apa-baba viszonyt is erősíti. A mondóka náluk sok esetben levezeti a feszültséget. - Ha éppen hiszti van készülőben, vagy a figyelmét kell elterelni, csak előkapjuk az éppen kedvelt mondókát, dalt - teszi hozzá. A fiatal szülőknek a klubban, közösségben sokkal élvezetesebb megtanulni a mondókákat, játékokat is. S mivel jelen volt a foglalkozáson Durmi, a fejlesztőpedagógus terápiás kutyája, a mozgásos játékok mellett az állatokhoz való viszonyt is tanulhatták a gyerekek. A természetes közegben való mozgás, a tapasztalás ugyanis nagyon fontos, akár a sárral-homokkal való játék, akár az állat simogatása.

Sokan sajnálkoztak, hogy a kisgyermekek betegsége miatt lemaradtak erről a programról, de ígéretet kaptak, hogy tavasszal lesz folytatás, méghozzá életkor szerint két csoportban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!