Dunaföldvár

2014.06.12. 14:10

Asszonyok floorballoznak

Dunaföldvár - Szerdán tartották a tanév utolsó asszonytornáját Dunaföldváron. Ez alkalommal a csoport tagjai köszönetet mondtak Veisz Jánosnénak azért a lelkesedésért, türelemért, amellyel a foglalkozásokat vezeti.

L. Mészáros Irma

A nyugdíjas testnevelő tanár 1972 óta tartja heti két alkalommal ezt az asszonytornát. Bizonyára pár százra tehető azok száma, akik az ő irányításával mozogtak az elmúlt évtizedekben, hosszabb- rövidebb ideig végezték az egyórás jól megmozgató gyakorlatsort. Annak idején még a Magyar László Gimnázium ebédlőjében kezdték. A torna előtti bemelegítés része volt az asztalok, székek elpakolása, hogy legyen hely a tornaszőnyegnek. Az iskola új épületszárnyának megépülése után már mindig a tornateremben jön össze alkalmanként 15-30 asszony. A legidősebb, Balogh Antalné Ilike már 42 éve tagja ennek a csapatnak, a legfiatalabb, Simon Katalin az idén csatlakozott.

Akadnak a csoport tagjai közt egykori tanítványok, volt kollegák, utcabéli ismerősök, volt tanítvány anyukák, anya és lánya. Az egyik asszony hívja-hozza munkatársát, barátnőjét. Előfordul, hogy kisebb-nagyobb gyerekkel együtt jönnek a fiatalabb anyukák tornázni.

Jutka avagy Jutka néni - ahogy mindenki hívja a tanárnőt - a gyakorlatokkal jól megmozgatja az asszonyok minden porcikáját - a fejük búbjától a lábujjakig. Néha jajgatnak, nyögnek, máskor berzenkednek egy kicsit. Alapelv: mindenki annyit csinál, amennyit bír, s még egyet! Remek a hangulat: csacsognak, sokat nevetnek. S mint a szakemberek állítják, a nevetés során a rekeszizmok mozgása hat a többi belső szervre, így is erősödik az immunrendszer. Az asszonyok örülnek, ha baba vagy unoka érkezik valamelyik családba, részvéttel vannak egymás iránt a bánatban. Torna közben könyvet ,receptet ajánlanak, megbeszélik a látott színházi előadásokat vagy a válogatott kézilabda meccseket.

Hogy ki miért jár ide? Mindenki egyetértett Kochné Gerencsér Aranka szavaival: a testi lelki felfrissülésért és a remek társaságért. Ez a torna már az életünk része teszik hozzá. Az asszonyok többsége már nyugdíjas, de mindez nem akadályozza meg őket abban, hogy a foglalkozás utolsó tíz percét floorball-játékkal töltsék. A legaktívabbak játsszák: a kapusok 70 felé járnak, a mezőnyjátékosok átlagéletkora is 60 körül van. A szabályokat maguk állították fel, de igazán komoly küzdelem folyik nagy párharcokkal és persze remek gólokkal avagy bravúros védésekkel. Hogy ez milyen sikerélmény? Erről a férjek is tudnának mesélni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!