Dunaföldvár

2015.04.28. 13:29

Harminckilenc aranyérem a borversenyen

Dunaföldvár - Kétszáznyolc borminta érkezett a dunaföldvári Szent Rókus Borlovagrend által szervezett országos borversenyre.

L. Mészáros Irma

A várudvaron található Ispánházban tartott rendezvény megnyitóján a borlovagrend ceremóniamestere, Balogh Tamás derűs tanácsaival, majd Fafka Júlia helyi diák szép népdalaival hangolta jókedvre a résztvevőket. Ezután Horváth Zsolt polgármester megnyitotta a versenyt.

Hét bírálóbizottság működött vizsgázott borbírálókkal, nagytekintélyű szakemberekkel. A zsűri elnöke Frittmann János, aki a 2007. év borásza és a 2014. év pincészete elismerés tulajdonosa. De a borbírálók között volt többek között Béleczki Mihály, aki a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége Szakmai Bizottságának elnöke; Kisari István, a Duna Borrégió Szőlészek és Borászok Egyesületének titkára és Módos Ernő, a szekszárdi Alisca Borrend nagymestere.

Dukai István, a Szent Rókus Lovagrend nagymestere. Fotó: a szerző

A bírálók húszpontos rendszerben értékelték a bormintákat, s összesen harminckilencen kaptak arany minősítést. Ez az arány – a Szent Rókus Borlovagrend nagymestere, Dukai István szerint – megfelelőnek mondható, annak ellenére, hogy országszerte sokan panaszkodtak az elmúlt évi termés minőségére. Amint az értékelésekből is kiderült, azok értek el szép eredményt, akik gondosan figyeltek a szőlőművelési teendőkön kívül a szüret és a borkészítés igényes technológiájára. Különösen elégedettek voltak a bírálók a minőségi vörösborokkal, de a mezőny szétszakadására is utalt tájékoztatójában Dukai István.

Minden évben ezen a rangos versenyen választják ki a lovagrend zászlós borát. Idén dr. Sűrű János Cabernet Sauvignon bora nyerte el ezt a címet.

A bizottságok a 2014-es évjáratú fehér és vörös, valamint a rozé kategóriában két-két bort delegáltak a végső megmérettetésre, amelyekből aztán az elnökök újrakóstolva kiválasztották a Duna menti települések legjobb borát. A fehérek közül a dunaszentmiklósi Kősziklás borászat Királyleánykája, a vöröseknél a bölcskei Tomolik János Cabernet Sauvignonja, rozéban szintén a dunaszentmiklósi borászat Pinot Noirja nyert.

Borminták érkeztek Esztergomtól, Dunaszentmiklóstól kezdve Adonyon és Dunaújvároson át Dunapatajig, de neveztek határon túliak is az érsekújvári járásból. A vendégek elégedettek voltak a szervezéssel, s kiemelték azt a méltó környezetet, amelyet a Duna és a várudvar nyújtott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!