Dunaföldvár

2015.08.10. 12:11

Kiáltó kövek a templomnál - Elődeik előtt tisztelegnek a dunaföldváriak az emléktáblával

Dunaföldvár - Az evangélikus templomba betérők közül kevesen figyeltek fel arra az emléktáblára, amely a bejáratnál beszélő kőként emlékezik az első világháború négy áldozatára.

L. Mészáros Irma

A dunaföldvári dombtetőn lévő több mint százéves neogót stílusban épült dunaföldvári evangélikus templom falán lévő fekete márványtáblán négy név áll: Bekker János, Pólon Lajos, Franyó János és Remler György. Hármójukat ugyanaz a lelkész Adorján Ferenc keresztelte és konfirmálta, mint aki az emléktáblát avatta.

- E négy hősről sajnos csak annyit tudunk, amennyit az evangélikus egyház anyakönyve őriz. Hol és mikor estek el, nincs feljegyzés. Esetleges házasságukról nincs adat. Feltehetően mind nőtlenek voltak. Fiatal katonák, egyikük még húszéves sem volt, amikor a csatamezőről nem tért vissza - meséli Forster Ferencné, az az asszony, akinek nagyapja, Szuper Ferenc hazatért a háború után fiatal feleségéhez és pici gyermekéhez, majd a templom gondnokaként. harminc évig szolgálta evangélikus közösségét.

Forster Ferencné az emléktábla előtt mesélte el háborúból visszatért nagyapja történetét

A nagyapa - mint az unokától megtudjuk - a Monarchia 4. hadtestének gyalogsági hadosztályában szolgált honvéd huszárként. Részt vett a galíciai hadszíntéren, a gorlicei áttörésben, a Lupkowi-szoros védelmében. Az ütközetben tanúsított helytállásáért, társai buzdításáért és hősies összetartásáért bronz fokozatú vitézségi kitüntetést kapott. Drága nagyapám szerénységére jellemző, hogy ezzel sosem kérkedett, kitüntetését nem viselte. Erről nem sokat beszélt, ezért hittük is, meg nem is folytatja az emlékezést Forsterné Márta. Évtizedek múlva, jóval halála után a család nagy ámulatára az egyik fénykép mögül előkerült a vitézségi levél, majd később a bécsi levéltárból a bizonyságot adó okirat is.

Amikor a családtörténet iránti érdeklődés okát kérdezem, édesapját említi, aki maga is harminchét évig volt a templom gondnoka, s aki lelkesen kutatta a családfát. Még látta a bécsi levéltárból előkerült dokumentum másolatát, s két hétre rá meghalt.

A 88 évvel ezelőtt tartott ünnepi istentiszteleten a korabeli tudósító szerint a szentbeszéd után Adorján Ferenc lelkész a templom falába épített hősi halottak emléktáblájához vezette a közönséget. Üdvözölte az Isten házába, az Istenhez hazatért hősöket. Jézus erejével, Szent Lukács evangélista szavai alapján beszélő kővé avatta az emléktáblát.

S a kövek megszólalnak. Beszélnek, sőt kiáltanak: emlékeztetnek, hogy az élők gondoljanak elődeikre.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!