Dunaföldvár

2016.03.16. 14:58

Dunaföldvári borverseny: kiválasztották a legjobbakat

Dunaföldvár - Március elején negyvenedik alkalommal rendeztek borversenyt a Dunaföldvári Kertbarátok Városvédő Egyesületének szervezésében.

L. Mészáros Irma

Rekordmennyiségű, összesen száztizenegy bormintát hoztak be a borosgazdák az Ispánházba, a verseny helyszínére. A dunaföldvári kertbarátok közössége megalakulása, azaz 1976 óta tart borbírálatokat. Először tíz-húsz ember jött össze, s nem hívtak külön szakértőket, hanem maguk körbekóstolták, s megvitatták, melyik minta milyen minőségű - mondja a közösséget tizennégy éven át vezető Szeleczki Sándor.

Varga Miklós (jobbra) és a többi bizottsági tag száznál is több bormintát vett szemügyre, illetve kóstolt meg

A négy évtizeddel ezelőtt indult közösség akkori elnöke, Szeleczky József meghívta dr. Janky Ferencet, a szakma neves szakértőjét. A klubvezető célja a versennyel ugyanis az volt, hogy a gazdák megtanulják a jó borok készítésének titkait.Dr. Janky Ferenc, a Corvinus Egyetem borászati tanszékének nyugalmazott docense az idei negyvenedik versenyen is vállalta az elnöki feladatokat. Irányításával három bizottságban vizsgálták a borokat a különböző településekről érkezett vizsgázott borbírálók.

– Szép, selymes savak vannak ebben, kitűnő! – mondta az egyik borról Janky tanár úr, a Magyar Bor Akadémia tagja. De elhangzottak kritikai megjegyzések is. Mint elmondta, a kezelésekkel van időnként probléma. A tavalyi termésről szólva megjegyezte, hogy korai fajták általában jobb minőséget hoztak, a későbbi fajtákból az esőzések miatt csak ott, ahol jól védekeztek. A bizottság elnöke, aki a Martonvásári Kertbarát Egyesületben alapító tag, azt is észrevételezte, hogy milyen remek a földvári kertbarát közösség, s milyen jól, fokozatosan sikerült átadni a vezetést a fiatal Lipták Tamásnak. Jelen volt a rendezvényen Foki Gábor, a Martonvásári Kertbarát Egyesület alelnöke is, aki kapcsolatfelvételnek is szánta ezt az alkalmat.A rendezvényt Lipták Tamás nyitotta meg, üdvözölte a vendégeket Dunaföldvár polgármestere, Horváth Zsolt. majd Varga Miklós főszervező kertbarát beosztása alapján elkezdődött, majd csaknem délután két óráig tartott a borbírálat. Hagyományos húszpontos rendszerben értékelték a borokat. Ahogy Janky tanár úr mondta, hosszú pályafutása alatt mindössze kétszer adta ki ezt a maximális pontszámot. Ezen a borbírálaton választották ki a Város borát. Az idén Nagy Sándor rizlingszilvánija és Kelemen Róbert cabernet sauvignon-ja nyerte el ezt a címet.

Az aranyérmet szerzett borászok listája keretes anyagunkban olvasható. Ezüstérmes fehér: Widek Károly, Kelemen Róbert, Czobor Gábor, Nagy Sándor, Sűrű János, dr. Sűrű János, Nagy Gábor, Oláh István, Varga Miklós, ifj. Révész István, dr. Markovics Gabriella, Vida István, Viczai János, Takács László, Révész László. Vörös: Bajnok József, Horváth János, Kelemen Róbert, ifj. Lengyel Mihály, Horváth János, Noszkó Imre, Kiss Lajos Csaba, Széles Ferenc, Nagy Sándor, Pálfi József, Baranyák László, Révész László, Czinger József, Horváth János, Tóth István, Dukai István. Gyümölcsbor: Horváth János, Jákli Viktor, Widek Károly, Czinger József, Rácz Zoltán. Rosé: Tóth István.Bronzérmes fehér: Czinger József, Frühvald József, Ambrus György, Nagy Sándor, Simon Imre, Rácz Zoltán, Bójás István, Gazsó József, Lengyel Mihály, Vecsei Pál, Varga István, Széles Ferenc, Dukai István, Ambrus György, Rácz Zoltán, Juhász Ferenc. Vörös: Lipták Tamás, Bajnok József, Varga Miklós, Horváth György, Lipták Tamás.

Az aranyérmet szerzett borászok

A fehérborok között Sűrű János (irsai), Ladi József (sauvignon blanc), Tóth István (hárslevelű), Kövics Sándor (kövidinka), Meretei Boglárka (vegyes) bora kapott arany minősítést, a vörösek között Kelemen Róbert (zweigelt-kékfrankos), Czobor Gábor (syrah), Nagy Sándor (merlot-cabernet franc), Baranyák László (cabernet sauvignon barrique) és Nagy Gábor (merlot) büszkélkedhetett arannyal. A rozék között Sűrű János (cabernet s.), a gyümölcsborok kategóriájában Viczai János és Takács Gábor otellója kapott aranyat. Dr. Sűrű János és fia, Sűrű János óvöröse is győztes lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!