Dunaújváros

2012.10.05. 12:07

A rabló fél karja levágva!

Napok óta beszédtéma a kormány, hivatalosan az Országgyűlés döntése a pénznyerő játékgépek betiltásáról - néhány koncessziós kaszinót leszámítva.

Agárdy Csaba

Napok óta beszédtéma a kormány, hivatalosan az Országgyűlés döntése a pénznyerő játékgépek betiltásáról – néhány koncessziós kaszinót leszámítva. Hogy mi van a háttérben, arról komoly gazdasági elemzők sem tudnak biztosat, de hogy nem a hivatalosan közölt indokok, arra nagy összegben fogadnék. Előre bocsátom, engem egy másodpercig sem zavar majd, ha nem lesz egyetlen nyerőgép sem az országban, mert flippernél komolyabb szerkezetbe még nem dobtam egy fillért sem. A hivatalos indoklások között szerepel például a nemzetbiztonsági kockázat, ami egyetlen komolyan vehető érv híján, enyhén szólva is nehezen értelmezhető. A másik fontos indok az volt, hogy az állami szociális segélyek a játékgépben kötnek ki, és ez a családok számára komoly gondokat okoz. De mi alapján állapítják meg a törvényjavaslatot benyújtók, hogy a pénz nagyrésze azoktól kerül a gépekbe, akik szociális segélyből élnek? Talán megjelölt pénzeket kapnak ezek az illetők? Nem hinném. Azt viszont tudom, hogy jó nevû ügyvéd egészen az idegenlégióig menekült a játékgépek miatti adósságai elől. Ismerek élsportolót is, aki minden pénzét a gépekbe szórja, s több komolynak tartott, közmegbecsülésnek örvendő vezetőt is, akik rendszeresen látogatják az elegáns játéktermeket... Kíváncsian várom, hogy a fenti indokok alapján mikor tiltják be az országban az alkoholfogyasztást, hiszen az italra is megy bőven a szociális segélyből. Arról nem is beszélve, hogy a részeg ember állítólag mindig igazat mond, így bármit kikotyoghat, tehát – némi cinizmussal –, ha valahol beszélhetünk nemzetbiztonsági kockázatról, az a piázás. De ilyen alapon bármikor veszélybe kerülhet a lóverseny, vagy akár a tippmix is. Gondoljunk csak bele: mennyi vagyon ment már el a lovakon, s hányan kerültek börtönbe a fogadási csalások miatt?! Lenne még néhány kérdésem. Mitől lett ilyen sürgős a nyerő játékgépek betiltása? Mi az oka annak, hogy mint más hasonló, de nem ennyire drasztikus döntés esetében akár több évet is kapnak az érintettek az átállásra? Mihez kezdjen most az az üzemeltető, aki hatalmas pénzeket fektetett az üzletbe, fizette az engedélyeztetések költségeit, a szervizelést, milliókból elegáns, kulturált játéktermet épített, és most, tizenöt nap alatt gyakorlatilag lenullázzák. A veszteséget ki állja majd? Vajon megtudjuk- e valaha is, hogy miért történt meg az, hogy egy hadüzeneten is többet tanakodnak a kormányok, mint most nálunk a pénznyerő játékgépek számüztetésén? Tartok attól, a Kennedy-gyilkosság részleteit hamarabb ismerjük meg...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!