Dunaújváros

2013.07.19. 19:31

Egy gondozott sírkert

Temetői panasz nyomába eredtünk. Úgy találtuk (ritka eset!), hogy a panasz megalapozatlan.

Pekarek János

Olvasónk azt telefonálta szerkesztőségünkbe, hogy gondozatlan a városi temető, a frissen levágott füvet például nem szedik össze, napokig ott hever a sírok és emlékművek között. A hír meglepett miniket – mivel az elmúlt években éppen az ellenkezőjét tapasztaltuk.

Tehát kimentünk a helyszínre, pénteken délután, és végigjártuk a parcellákat. Azt tapasztaltuk, hogy a temető huszonegy hektáros területén folyamatosan dolgoznak az üzemeltetéssel és karbantartással megbízott Kegyelet Bt. által szerződtetett emberek: ezúttal nyári munkán lévő középiskolás diákok. Nem csak vágják, hanem gyűjtik is a füvet, emellett kezelik a fákat és a cserjéket is.

Matolcsy Renáta és Somogyi Kata dolgozott pénteken délután a dunaújvárosi új temető huszonegy hektáros területén: a nyári munkán lévő diákok ez alkalommal a fűnyírás utáni rendcsinálást vállalták. Benyomásunk szerint ez az ország egyik leggondozottabb sírkertje (Fotó: Vohlmann György)



Az igaz, hogy a teljes temetőterületen vannak frissen és kevéssé frissen gondozott részek: attól függően, hogy a munkások éppen merre járnak s végzik feladatukat. Tizenötezer sírhely van a dunaújvárosi újtemetőben, ezek közül sok elhunyt hozzátartozója külön kéri az üzemeltetőtől, hogy szeretteik nyughelye körül ne vágják a füvet, mert ők maguk szeretnék rendben tartani a területet minden szempontból, tudtuk meg Szabóné Palkovics Katalintól, a Kegyelet Bt. ügyvezetőjétől. Személyes benyomásaink alapján annyit tehetünk ehhez hozzá, hogy a dunaújvárosi a leggondozottabb sírkertek közé tartozik az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!