Dunaújváros

2013.11.03. 17:30

Egy kellemes este receptje

Dunaújváros - Nyáron a Petőfi Művészeti Liget keretében mutatkozott be Lapis Erika és Csadi Zoltán közös estje Nőkről, férfiakról címmel. Az őszi bemutatón is ott voltunk a Bartók aulájában.

Balla Tibor

Jó száz bársonyszék a rajta ülővel, egy villanyzongora, egy szaxofon, két mikrofon és kottaállvány, no meg két nő, két férfi a Bartók aulájában. Ennyi a receptje egy kellemes estnek.

No persze nem mindegy, ki az a négy ember. Ha az egyik pár oly remekül zenél, mint Tótin Katalin és Tótin István, a másik pedig oly pazar énekben és prózában, mint Lapis Erika és Csadi Zoltán, nincs sok kockázat a jegyvásárlásnál. Pláne, ha olyan örökké izgató, sejtelmes, megfejthetetlen témát választanak, mint a nő és a férfi egymáshoz való viszonya.

Egy ilyen est jutalomjáték az előadóknak, hisz minden oldalukat megmutathatják a nagyérdeműnek, akik megtöltik azt a bő száz aranyozott bársonyszéket.

Vélhetően az est szerkesztésekor ez is vezérelv volt, hiszen sanzon, próza, sláger és vers egyaránt szerepel a kínálatban. Mindketten fürdőznek is ebben a ritka lehetőségben, főként Lapis Erika, akinek áradó hangja betölti az aulát, ha énekel. Suttogása érzéki, veszekedése borzongató, szerelmi vallomása bujaságba oltott vágyakozás, humora lehengerlően pontosan kijátszott.

 

Összjáték Tótin Katalin és Tótin István mellett Lapis Erika és Csadi Zoltán a Bartókban. Nőkről, férfiakról, a párkapcsolatokról meséltek dalban, versben (Fotó: Ónodi Zoltán)

 

Vérbeli színész és nő. No és kolléga. Láthatóan szívből tapsolja meg egy-egy szám után partnerét. Lazán összenevet a zongorakísérővel egy aprócska döccenő után, szerepben van a szöveg minden pillanatában, majd hol dizőzként, hol sanzoncsillagként arat megérdemelt babérokat.

Méltó partnere az est folyamán Csadi Zoltán, ki ismét bizonyítja, remekül bánik búgó baritonjával, s a humor, az érzelmek és a verslábak sem állnak távol tőle. A szerkesztésért is dicséret érdemli őket, hiszen a kínálat Romhányitól Juhász Gyuláig, Burnstől Petőfiig, Pilinszkytől Spiegelmann Lauráig terjed. Zenében a kuplétól a Zalatnay slágeren, Szécsi Pál örökzöldön, könnyeztető Presseren, megható Dés szerzeményen át Kovács Kati El Bimbo-feldolgozásáig minden elhangzik, ami köthető a témához.

A két kitűnő zenész nem csak támasza a színészeknek, de önálló produkcióikból is kiviláglik, mesterei hangszerüknek.

Nem is marad el az érzelmek megnyilvánulása, a közönség az est végén visszaköveteli őket még három dal erejéig. Megható, szívszorító és melengető, helyenként kacagtató, vagy elgondolkoztató pillanatok remekül egybegyúrva nőkről, férfiakról.

Nőknek, férfiaknak. Bárkinek, akárhányszor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!