Dunaújváros

2015.02.26. 15:55

Huszonöt éve írta a Dunaújvárosi Hírlap: Olasz javaslat Duna menti államszövetségre

Dunaújváros – Úgy tűnt, megmenekül a fonoda, vagyonrészt és földeket adtak ki a téeszben, száz forintért.

Pekarek János

Fordulat a fonodában: lassan túlórázni kell – írta a Dunaújvárosi Hírlap 1990. február 27-i számának címoldalán. Fél évvel ezelőtt részvénytársasággá alakult a fésüsfonoda, és az év végén kritikus hónapokat éltek át. Nem volt megrendelésük, a szocialista exportot sorra lemondták, a hazai piac is pangott, nem vásárolták a fonalat és szövetet a vállalatok. Sok dolgozójuk végleg elhagyta a fonodát, másokat más munkahelyekre irányítottak – és csend volt.

– Hamarosan vegyesvállalatot alakítunk egy olasz céggel, hosszas tárgyalások után jutottunk el idáig – mondta a fonoda ügyvezető igazgatója, Molnár Lajos.

Vagyonrész és „földosztás" a Vöcsiben. A tagság megszavazta. A jelenlévő kétszázhatvan tag közül kétszázharminchárom adta le szavazatát és megszületett a kétharmados többség. Így a közgyűlés elfogadta a vagyonrész osztásra és a földvásárlásra vonatkozó javaslatot, amelynek további részleteit az adásvételi szerződés tartalmazza majd. A szövetkezet vagyonának ötven százaléka nevesíthető vagyonrész formájában a tagok között. A föld elosztásánál a szóban forgó terület 1500 hektár, kilencven százaléka szántó, tíz százaléka gyep művelésű. A megvásárolható föld árát aranykoronánként száz forintban állapították meg.

A Duna menti államszövetség kialakításában Ausztria, Magyarország és Csehszlovákia részvételére számítanak Olaszországban. A római szenátusban a Dél-Tiroli Néppárt képviselője alkotmányerejű törvényjavaslatot nyújtott be a napokban, a dunai együttműködés fokozására. A javaslat szerint szorosabb kapcsolatot kell kialakítani ezekkel az országokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!