Dunaújváros

2013.09.13. 20:09

Rohoisták a házban

Rendhagyó megnyitóval indult útjára Rohonczi ROHO István önálló kiállítása a Kortárs Művészeti Intézetben.

Szabó Szabolcs

Rohonczi István, vagy ahogy művésznevén ismert: ROHO háromtermes kiállítása péntek délután nyitott a Kortás Művészeti Intézetben. A tárlatnyitányon különleges meglepetéssel készültek a szervezők, mint kiderült, a jelenlévők nem csupán egy szimpla kiállításon vehettek részt, hanem tanúi lehettek egy történelmi pillanatnak is: zászlót bontott a Rohoizmus! A követők eskü alatt vallották: vasvárosi vagányok maradnak életük végezetéig. A valóban hangulatosra sikeredett nyitány egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy az utóbb évtized egyik legjelentősebb dunaújvárosi alkotója kapott most lehetőséget, hogy egy önálló kiállítás keretében mutatkozhasson be a város vezető kiállítóhelyén.

Eskütétel várta a Kortárs Művészeti Intézet rohoista tárlatának közönségét. ROHO mester szabadsága...Rohoizmus – A kézhezállóvá formáltak elengedése címet ragasztották a Kortárs Művészeti Intézet munkatársai a Rohonczi ROHO István pályakép-kiállítása elé. A barokkos címadás ne bizonytalanítson el senkit, az utóbbi évek egyik legnyitottabb és legbarátságosabb kiállítása nyílt meg péntek délután a KMI-ben. Rohonczi István a több mint három évtizede alkotó, országos ismertségű művész bemutatására most nem vállalkoznák. Egyrészt, lapunk szinte végigkísérte e pályafutást, másrészt ROHO művésztanári, kultúrszervezői munkássága miatt is intézmény lett Dunaújvárosban. Ám mégis, Rohonczi István nem ismertük, ismerjük igazán.

ROHO a rengetegben. Rohonczi István eddig pályafutását mutatja a Kortárs háromtermes kiállítása – hetente változó kínálattal (Fotó: Ady Géza)


Fehérvári Tamás, a kiállítás kurátora tűpontosan mutatott rá, számos ROHO-kiállítást talpaltunk végig az utóbbi években, ám egyik sem volt kerek egész történet. Fehérvári kurátor az unalom szót használta bevezetőjében, és pénteken megpróbáltak szakítani e rossz szokással.Megalakult a Rohoizmus, amelynek létjogosultságát mi sem bizonyította jobban, hogy a 17 órára időzített megnyitóra gyakorlatilag megtelt az Uitz terem, és a Quintia zenekar egy roppant hálás közönség előtt vághatott bele a leendő rohoisták eszmei-szellemi felkészítésébe.

A megnyitón Ijjas Bernadett pszichológus, egykori ROHO tanítvány a rohoisták hét pontjára eskette fel a jelenlévőket. Az alapszabályok: szabad gondolkodás, bátorság, őszinteség, vasvárosi vagányság, megértés, és temérdeknyi emberség. No meg a hideg fröccs szent és sérthetetlen becsülete. Mindezt gondolhatnák poénnak, egyszerű kortárs gegnek, ám érezhető volt, mindez a huncut rohoizmusalapítás bőven kijár az utóbbi évtized egyik kiemelkedő újvárosi művészének, aki még a tárlatrendezéskor így vallott e sorok írójának. – Minden önálló kiállítást telezsúfolnak, én azt szeretném, hogy legyen hely levegő, tér, gondolat... Megfogadták kívánságát!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!