Életmód

2015.07.16. 17:26

Út mentén is vehetjük a friss gyümölcsöt

Forgalmas közutak mellett árult zöldségeket és gyümölcsöket ellenőrzött a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).

DH-információ

Többek között azt vizsgálták, mekkora az egészségre káros anyagokkal való szennyeződés kockázata. Az eredmények megnyugtatóak, a laboratóriumi vizsgálatok alapján a termékek nem vagy alig tartalmaztak nehézfémeket vagy aromás szénhidrogéneket, így fogyasztásuk nem jelent élel-miszer-biztonsági kockázatot – tudtuk meg a hivataltól.

A Nébih ellenőrei a mintákat három, nagy forgalmú út és forgalmi csomópont közelében lévő árusítóhelyen vették. Elsősorban olyan termékeket mintáztak, amelyek tömegükhöz képest nagy felü-letűek, például a paprika, könnyen megtapadhat rajtuk a szennyeződés vagy a por, vagy a szezonális termékek miatt kevesebb fogy belőlük, ezért tovább vannak kitéve a szennyeződésnek. A laboratóriumban minden mintát mosás nélkül és megmosva is megvizsgáltak a szakemberek. A hat mintánál bebizonyosodott, hogy a termékek nem vagy csak kismérték- ben tartalmaztak kimutatható mennyiségben nehézfémeket és káros vegyületeket.

A mosatlan és megmosott minták eredményei között nem volt kimutatható különbség. Az eredmény szerint az ilyen körülmények közötti árusításnál nem nő a káros anyagok szervezetbe jutásának kockázata.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!