Előszállás

2013.10.23. 15:05

Ezüst hajúak, arany szívűek

Előszállás - Pénteken, október 18-án megtelt a művelődési ház nagyterme Előszálláson. A falu lakói ezen a délutánon a szép korúakat, nagyszülőket, dédszülőket ünnepelték, mint évek óta minden évben.

Rankasz Brigitta

Több nyugdíjas szervezet is van a faluban, mind aktívan részt vesz a község vérkeringésében. Egy évben egyszer azonban , ezen a napon, mindenki előtt közös ünneppel tiszteleg az önkormányzat, a gyerekek, felnőttek, ahogyan most is történt.

Elsőként Farkas Imre polgármester, a rendezvény fő szervezője köszöntött mindenkit, s elmondta: úgy látja, ez a korosztály a legaktívabb, hiszen sosincs idejük. Nagy kertet művelnek, szaladnak az unokákhoz, részt vesznek a falu szépítésében, és ez nagyon jó példa a fiatalabb generáció számára.

Majd a legkisebbek, az ovisok műsora következett. Jézsóné Németh Éva az intézmény nevében köszöntötte az ezüst hajú, arany szívű ünnepelteket. Elmondta, az élet hasonló az évszakokhoz, hiszen mindegyiknek megvan a szépsége. Lágy, simogató tavaszt, és jó egészséget kívánt azoknak, akik örökségét visszük tovább az élet körforgásában.

A picik utána fergeteges kanásztáncot jártak, kalapjukat emelgetve köszöntötte a nyolc férficsemete az ott lévőket. Majd a kislányokkal együtt népi gyermekjátékokkal, csujogatókkal, s a végén a részt vevők táncra hívásával indították a ragyogó hangulatú estét.

Az iskolásokat a negyedikesek képviselték, szeretetről, s az idősek tiszteletéről szóltak a versek. Majd egy régi, igazi szüretet jelenítettek meg a színpadon, csősz játékkal színesítve a repertoárt, persze ebből nem hiányzott az évődés sem. Hiszen a két nem között ez mindig divat volt, s alighanem az is marad. Műsorukat színesítették még csősz játékkal is.

A hangulat pedig tovább fokozódott a néptáncosok fellépésével. A legkisebbektől a középiskolásokig minden csoport műsort adott, zalai, nyárádselyei, szatmári és felcsíki táncokat figuráztak.

Majd polgármester úr köszöntötte emléklappal, és egy szál virággal a kerek születésnapjukat idén ünneplőket.
Előszálláson többen is betöltötték kilencvenedik évüket az idén, Letenyei Istvánné, Suplicz Mihályné és Rigó Jánosné, 91 éves lett Deák Sándor, 92 éves Raboczki Istvánné és Szebenyi Ferencné, a legidősebb előszállási lakos pedig Simon István.

Az ezüst hajú, arany szívű vendégek a falu múltját és jelenét jelentik számunkra. Egymás tisztelete és szeretete azonban nem korfüggő, mindenkinek kijár. Egy emberöltőn keresztül élőnek azonban fokozottan.

Hiszen, mindannyiunk életében lesz ősz, és tél is egyszer...




Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!