Gazdaság

2014.12.16. 17:55

Előadások termékdíjró, új adószabályokról

Dunaújváros - A környezetvédelmi termékdíj új szabályozásával és a jövő évi adóváltozásokkal kapcsolatos előadások helyszíne volt kedden a városi kamara székháza.

Kőhalmi Kálmán

A Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, valamint a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesülete közös szervezésében elsőként Struhár Imre tanácsadó gyakorlati kérdésekre koncentráló előadást tartott a környezetvédelmi termékdíjjal kapcsolatos jogszabályok újabb változásáról. Elmondta, új termékkörök kerültek be a törvény hatálya alá, szappanok, tusfürdők, mosószerek, és már szinte az összes elektromos, elektronikai berendezés is. A helyben is jól ismert szakember az auditálások tapasztalatairól is beszámolt, a jellemző hiányosságokról, például a külföldről behozott alapanyagok, berendezések, gépjárművek díjkötelezettségével összefüggésben.

A nap második előadásán Pásztor Józsefné könyvvizsgáló, adótanácsadó beszélt a január elsejétől életbe lépő adóváltozásokról. Végigvette az új szabályozásokat. Általánosságban elmondható, a vállalkozásoknak (is) számos hátrányos változást kell megélniük. Ennek egyik jellemző példája a minimum adó új, igencsak kedvezőtlen számítási módja. Jelentősen nőnek az adminisztrációs terhek is. Ebbe a körbe sorolható az újonnan bevezetésre kerülő, adózás rendjébe tartozó szabályozás, a járműkövető rendszer (EKAER). A legnagyobb vihart is ez váltotta ki. A rendszer bevezetése az egészen kis vállalkozásokat is érintheti, nem csak a szállítmányozó cégeket. A szabályozás részletei viszont még minisztériumi egyeztetések tárgyai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!