Gazdaság

2015.06.26. 14:44

Elkezdődött az aratás - Az árpával kezdték, a repcével folytattják

Dunaújváros - Bár Péter-Pál napja csak jövő hét elején lesz, a város környéki árpatáblákon már csütörtökön elkezdődött az aratás.

Körmendi Erzsébet

A népi megfigyelések szerint Péter-Pálkor szokás elkezdeni az aratást. Márkli Jánostól, a Pentelei Mezőgazdasági Zrt. ágazatvezetőjétől megtudtuk: az esőzés ellenére hamarabb elkezdték az árpa betakarítását, hogy idejében végezzenek mindennel. A gabonának magas a víztartalma most, de inkább szedik előbb, annak árán is, hogy szárítaniuk kell, mert öt nap múlva már a repcetáblákhoz kell hozzákezdeniük. Ugyanis vészesen érik a kenyérgabona, a búza is az lesz a következő feladat, mégpedig hamarosan.

A Pentelének mintegy 163 hektár árpa, 132 hektár repce és 304 hektár búza betakarítását kell megoldani az elkövetkező hetetekben. Árpából és búzából nagyjából ugyanekkora területre kötöttek szerződést kistermelőkkel, és a tőlük felvásárolt gabona elhelyezését is meg kell oldani.

Bőven akad tehát teendő a mezőgazdaságban mostantól: tegnapi is kint voltak a kombájnok a Dunaújváros környéki földeken, és dolgoznak folyamatosan, abban reménykedve, hogy a meteorológusok által beígért eső most, kivételesen elkerüli a környéket.


Felker György kombájnjával csütörtökön kezdte a gabona betakarítását Dunaújváros határában, a 6-os főút melletti árpatáblában. Fotó: Ady Géza

A megyei katasztrófavédelemtől megtudtuk: folyamatos az aratásban és a betakarításban résztvevő munkagépek tűzvédelmi megfelelőségének vizsgálata. Az aratást és a hozzá kapcsolódó munkálatokat csak olyan gépekkel lehet elvégezni, amelyek tűzvédelmi felülvizsgálatát a betakarítás előtt gépszemlén elvégezték. A szemléről jegyzőkönyv készül, amelynek egy példányát a járművön kell elhelyezni. A székesfehérvári katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági osztályának szakemberei a pénteki szemlén megvizsgálták többek között a járművek általános műszaki állapotát, a tűzoltó készülékek meglétét, karbantartottságát, a kipufogó rendszert és az akkumulátor burkolatát, rögzítettségét. Figyelni kell arra is, hogy sehol se csepegjen az üzemanyag vagy hidraulika-folyadék, mert ez nagyban segítheti egy esetleges tűz terjedését. A munkagépet tilos a gabonatáblán, illetve tarlón üzemanyaggal feltölteni. Gabonatáblán dohányozni még a vezetőfülkében sem szabad. Az aratást lehetőleg közút, vasútvonal mentén kell először elvégezni, és a három méter széles védőszántás kötelező.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!