Gazdaság

2014.02.14. 18:45

A paksi atomerőmű önkormányzatokat és civileket is segít

Paks - Az MVM Paksi Atomerőmű a biztonságos működés, a nyitottság és az ismeretterjesztés mellett mellett nagy hangsúlyt fektet a társadalmi szerepvállalásra is.

Gallai Péter

Ennek jegyében alapítványuk évente félmilliárd forintnyi támogatást nyújt a környék önkormányzatainak, ezen felül, mint a térség meghatározó vállalatának, jelentős a szponzorációs tevékenységük is. A csütörtöki sajtótájékoztató alkalmával Hamvas István vezérigazgató válaszolt a Dunaújvárosi Hírlap kérdésére is, amelyben azt tudakoltuk az atomerőmű vezetőjétől, hogy milyen elemekből áll társadalmi szerepvállalásuk?

- Évek alatt már kialakítottunk egy gyakorlatot, amit nem tervezünk megváltoztatni, úgy gondoljuk, ez jól működik. Ez egyrészt abban nyilvánul meg, hogy a környék polgármestereivel egy Társadalmi Ellenőrző, Információs és Településfejlesztési Társulatot hoztunk létre, ami számunkra többek között lehetőség ad arra, hogy legyen kinek elmondani azokat az információkat, amit ők azután segítenek ezt a lakosság felé továbbítani. A vezetők arra is lehetőséget kapnak, hogy bejöjjenek az erőműbe ellenőrzésre. Másrészt ott van a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványunk, amely évente, a 2014-ig szóló döntés alapján jelenleg félmilliárd forintot biztosít pályázat útján támogatás elnyerésére. Ez alapvetően az önkormányzatok részére a hazai, vagy az uniós projektekhez szükséges önrész megszerzését biztosíthatja, de fejlesztések is finanszírozhatóak ebből, ami összesen negyvenegy települést érint. Kalocsát és kistérségét, Paksot és kistérségét, valamint a szekszárdi kistérség északi részét. Más település ezzel a lehetőséggel nem élhet.

Ám mint Hamvas István kérdésünkre hozzátette, aki ezen a körön kívül esik, az is számíthat az atomerőmű támogatására.

- Gyakorlatunk része az is, hogy ha máshonnan kérnek támogatást, akkor mérlegelünk és adunk, függetlenül az alapítvány működésétől. Ebben az esetben egyedi elbírálás alapján döntünk és nincs kimondva, hogy csak önkormányzatokat, vagy csak civil szervezeteket támogatunk. Ebbe beletartoznak oktatási és egészségügyi intézmények, vagy olyan egyesületek, amelyek patronálását úgy gondoljuk, hogy a társadalmi felelősségvállalás alapján meg kell tegyük. Magánjellegű kérelmeket, ami sok esetben indokolt is lehetne, viszont nem támogatunk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!