Gazdaság

2015.12.15. 17:39

Felpöröghetnek a lakásépítések

Vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz kongresszusán bejelentette, s kedden már meg is szavazta az Országgyűlés azt a módosítást, amely szerint január elsejétől az új építésű lakások esetében a 27 százalékos ÁFA 5-re csökken a 2016-2019 közötti négy évre.

MTI

A képviselők 154 igen szavazattal, 8 nem ellenében és 7 tartózkodás mellett fogadták el a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter javaslatát, amelytől a kabinet a lakáspiac élénkítését, a gazdasági növekedés fellendítését, a foglalkoztatás bővülését, valamint az otthonteremtés esélyének javulását várja.

A csökkentett áfakulcs a jövő év első napjától az olyan lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, továbbá az olyan családi házakra is, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter. Az áfaszabályok értelmében újnak tekinthetők azok a már elkészült ingatlanok is, amelyek használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Rogán Antal szintén kedden jelentette be: a kormány a magánépítkezők számára is biztosítaná az alacsonyabb áfát, illetve a különbözet visszaigénylését a számlák alapján maximum 5 millió forintig. Varga Mihály ezt követően az MTI-nek elmondta, a kormány szerdán tárgyal a javaslatról. Varga azt sem zárta ki, hogy hosszabb távon a felújításokat, korszerűsítéseket is támogassák. Varga Mihály hangsúlyozta, hogy a kormány szándéka egyértelmű: nem szabad különbséget tenni az építőcégek és a magánépítők között ebből a szempontból. A kormány ezért szerdán arról dönthet, hogy a magánépítkezők visszaigényelhessék a bemutatott számlák alapján a 27 százalék és 5 százalék közötti áfatartalmat 5 millió forintig a következő négy évben.

Példaként elmondta, egy 20 milliós ház építésénél a 27 százalékos áfa 5 millió 400 ezer forintot tesz ki, míg 5 százalékos kulccsal a forgalmiadó-költség csak 1 millió forint. A 4 millió 400 ezer forintos áfakülönbözetet az építő magánszemély visszaigényelhetné, ezt támogatásként visszakaphatná.

A keddi döntésről, illetve annak várható hatásairól megkérdeztük az építőiparban érdekelt Grabarics Gábort, a Grabarics Építőipari Kft. tulajdonosát, akinek cége Dunaújvárosban és országszerte számos beruházásban érdekelt. A cégvezető sűrű elfoglaltsága miatt most csak röviden tudott nyilatkozni, de a későbbiekben véleményét bővebben is kifejti lapunknak.

- A szakma egyértelműen üdvözli a lépést, amelyért cégünkön és az Építőipari Vállalkozók Országos Szövetségén keresztül is lobbiztunk. A vásárlók mellett az építőiparban résztvevők számára lesz igazán hozadéka ennek a döntésnek - fogalmazott.

Az új családi ház építésekor építési engedély helyett elegendő lesz az építési hatóságnak tett bejelentés, vagyis illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat sem kell fizetni. A három évnél gyorsabban felépülő lakóházak ingyenesen kapnak hatósági bizonyítványt. A jogszabály szintén a gyorsítás érdekében nyolcnapos határidőt állapít meg a közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására is. Továbbá kimondja, hogy a szolgáltatók érdemi válasza nélkül a hozzájárulásukat megadottnak kell tekinteni.






Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!