Gazdaság

2015.01.21. 19:45

Két Volánból egy KNYKK Zrt. alakult

Nem mindegy, hogyan és min utazunk, ha autóbuszra szállunk. Ezért is kísérjük figyelemmel a jövőt.

Pekarek János

Mindannyiunk fontos, közös és mindennapi ügye az autóbuszközlekedés. Akár a városon belül, akár a közeli településekre menet, akár több százkilométeres távolságokon.

A minap a megújuló utastájékoztatási rendszerrel kapcsolatban már írtunk néhány sort a közelmúltban összevont Alba és Vértes Volán társaságok néhány fejlesztéséről, például az új utastájékoztatási rendszerről, amelyeknek látványos tábláit már nálunk is több helyen láthatják. Például a Béke téren, vagy a Dózsa mozi környékén.

Látkép a dunaújvárosi Volán-telep egy részéről – ez is már a KNYKK Zrt-hez tartozik... Fotó: Ady Géza

A két busztársaság összevonásával megszületett, kissé nehezen megjegyezhető nevű KNYKK Zrt. fejlesztési terveinek hátteréről folyamatosan igyekszünk tudósítani. Az Alba Volán Zrt. és a Vértes Volán Zrt. integrációja során létrejött régiós közlekedési társaság: a Középnyugat-magyarországi Közlekedési Központ (KNYKK) Zrt. ezekben a napokban helyezi forgalomba Székesfehérvár és Tatabánya helyi közlekedésében azt a 6-6 használt autóbuszt, amelyre még tavaly írtak ki közbeszerzési eljárást a Volán társaságok.

A helyi közlekedés lebonyolítását, mint szolgáltatást végzi az egyes városokban a társaság, közölte lapunkkal kérdésünkre Pruzsina Alice, a cég szóvivője. Így a megrendelővel közösen terveznek felújításokat, hiszen az egyes települések saját rendezési terveivel szinkronban kell lennie a létesítmény-felújítási projektjeiknek. Saját forrásból csak kisebb felújításokat tudnak vállalni.

Az országban eddig huszonnégy Volán-vállalat működött. A 2012-es kormánydöntés értelmében ezután a közösségi közlekedést hét társaság bonyolítja le. Az integráció elsődleges célja az volt, hogy költséghatékonyabbá váljon a közlekedési társaságok működése, a munkahelyek megőrzése mellett.

Az üzemeltetés párhuzamosságainak megszüntetésével olyan források szabadulnak fel, amelyeket fejlesztésre, korszerűsítésre és működtetésre fordíthatnak a cégek.

Fejér megyében folytatódik az a munka, amely komoly szakmai tapasztalattal, tradíciókkal biztosítja mind a közlekedési társaság versenyképességét, mind pedig a szolgáltatás modernizálását, írta kérdéseinkre válaszul a szóvivő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!