Gazdaság

2014.09.16. 18:55

Legutóbb 2010-ben volt ilyen az időjárás: most a havi átlag hatszorosa esett

Dunaújváros - Elegük van az esőből a gazdáknak: már a napraforgó betakarításán kellene dolgozniuk, de nem tudnak!

Pekarek János

– Egy kis szerencsével talán bejönnek a költségeink, ha már nem esik több eső mostanában – válaszolta a gazdálkodók helyzetét firtató kérdésünkre Bucher Ferenc, a baracsi Agrobaracs Zrt. ügyvezető igazgatója. Ám rögtön hozzátette: – Viszont azért dolgozni kell, hogy visszakapjuk, amit befektettünk, nem túl lelkesítő...

Bucher Ferenc, az Agrobaracs Zrt. ügyvezetője gondterhelt.

A baracsi cégvezető hosszú évek óta vezeti saját meteorológiai statisztikáját. Ez pedig lehangoló képet mutat a környék időjárásáról. Ahogyan Bucher Ferenc említette: a város környékén az elmúlt 15 napban 161 milliméternyi eső esett. Az egész évi átlag 600 milliméter körül van, tehát az egyhavi átlag mintegy 50 milliméternyi eső lenne egy normális időjárású évben. No, de hol van itt normális időjárás, ha két hét alatt a havi átlag több mint háromszorosa esik?!

– Az esőből most már elég! – fogalmazta meg alighanem sok pályatársa könyörgését Bucher, aki már most azzal számol, hogy lesz olyan tábla, ahonnan nem tudja betakarítani a soronlévő növényt, a napraforgót. Pedig el sem kezdődött a napraforgó aratása: van olyan földje a baracsi társaságnak, amelyen valóságos tó áll...

Az biztos, hogy a napraforgó már nem bír el több esőt: ha még egyszer esni fog, akkor a tányérok egyszerűen elrohadnak, szétesnek. A betakarítás után pedig mindenképpen szükség lesz szárításra is, a szemek magas víztartalma miatt.

S akkor még a vetés... Bucher Ferenc beszámolója szerint még az őszi káposztarepce vetéséből is hátravan legalább húsz hektárnyi. De már kezd számot vetni azzal a lehetőséggel, hogy ezt el sem fogják vetni az idén:. Egyszerűen nem jut rá idő. Vagyis: nagyon rosszul állunk – vonja meg a mérleget Bucher Ferenc.

Akivel mélységesen egyetért, sőt: együtt érez Márkli János, a dunaújvárosi Pentele Zrt. vezetője is. Megállapítása szerint mihelyt elbírja a termőföld a kombájnokat, azonnal el kell kezdeni a napraforgó betakarítását, különben nagyon sokat veszítenek rajta. legkorábban azonban csak hétfőn, szeptember 22-én láthatnak hozzá a munkához.

S még így is nagy szükségük lesz a szárítóra, ami a következő hetekben a legfontosabb berendezéssé lép elő a zrt-nél: kizárt, hogy a napraforgó nedvességtartalma elfogadható szintre csökken addig. Még szerencse, hogy a Pentele Zrt. új szárítójának próbaüzeme sikeres volt: szerdától dolgozhat a berendezés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!