Gazdaság

2013.10.20. 16:50

Piacépítés Szerémségben

Harmadik alkalommal vett részt a szerémségi regionális vásáron a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamara, a kiállító cégek képviselőit kérdeztük tapasztalataikról.

Kőhalmi Kálmán

Dunaújváros testvérvárosi kapcsolatokat ápol a szerémségi székhellyel, Sremska Mitrovicával (Szávaszentdemeter). Hasonló kapcsolat alakult ki néhány éve az ottani kamara és a dunaújvárosi között is, ennek egyik fejleményeként három éve meghívták az ittenieket kiállítóként az akkor induló szerémségi regionális vásárra, melynek Nova Pazova biztosít azóta is helyszínt. Az idei delegáció létszáma minden korábbinál nagyobb volt. A tervezett létszámon túl több személyautóval is érkeztek az eseményre dunaújvárosi vállalkozók, és a kamara munkatársai is így utaztak ki, hogy minél több helyet biztosítsanak a szerbiai üzleti lehetőségek iránt érdeklődőknek.

A minden korábbinál nagyobb érdeklődés oka, hogy májusban szintén népes delegációval Dunaújvárosban vendégeskedett a Sremska Mitrovica-i kamara, és akkor több területen, több céggel indultak meg tárgyalások. Ezek alapján már a mostani vásárra történő kiutazás szervezésekor elő lehetett készíteni újabb üzleti kapcsolatfelvételeket, a megkezdett tárgyalások folytatását.

A májusi szerb delegáció ellátogatott a Budafilter mezőfalvi üzemébe is, ahol a műanyag csövek, kutak betétcsövei, vízszűrők, kötöző szalagok gyártásával, a PET-palackok begyűjtésével -, újrahasznosításával foglalkozó cég tevékenységével ismerkedtek, nagy érdeklődéssel. A vállalkozás tulajdonosától, Simon Lajostól megtudtuk, a szerémségi kiállítás és vásár a vártnál nagyobb eredményt hozott számukra. Termékeik ottani forgalmazásával kapcsolatban egy megállapodást készítettek elő, megkötésére a közeljövőben ismét kiutaznak a Szerémségbe. Szintén komoly üzletet látnak abban, amit az ottani kamara elnöke javasolt lehetőségként számukra: kapcsolódjanak be a szerémségi vízellátási programba.

Simon Lajos, a Budafilter vezetőjét Edita Jovanovics, az ottani kamara képviselője segíti egy tárgyaláson (Fotó: Dr. Kováts Miklós)

 

A mezőfalvi cég tulajdonosa szerint a későbbiekben specifikus, célzott kapcsolatfelvételekre kell törekedni a Dunaújváros térségében működő és a szerémségi vállalkozások között. Például a környezetvédelem, a vízgazdálkodás, a kapcsolódó építőipari kivitelezés (a delegáció tagja volt az autódaruzással foglalkozó, országszerte ismert, a szerbiai piac iránt érdeklődő Dunagép vezetője is), a kézműves ipar (részt vett az utazáson a dunaújvárosi Kézműves Napok főszervezője) terén. Fontos szempont a szerbiai vállalkozások számára, hogy a magyar cégek segítséget nyújthatnak nekik az uniós csatlakozásra való felkészülésben.

Különböző háztartási mérlegeket, gépeket, illetve egészségmegőrzés terén a mai kor igényeit megtestesítő eszközöket gyárt a Momert Zrt., amely termékeit a világ számos országába exportálja. Egy közeli piac azonban mindig sok előnyt kínál, és Szerbiában eddig kevés a vevőjük, tudtuk meg Somogyi Mária üzletkötőtől, aki a céget a Nova Pazova-i vásáron képviselte. Ott termékeik reménybeli vevői érdeklődését tudták tesztelni. Ugyanakkor a kétnapos program második napján egy gyárlátogatáson vettek részt, ahol műanyag termékeket készítenek, illetve ilyenek előállításához szükséges szerszámokat gyártanak. Mindkét területen kialakulhat együttműködés a két cég között.

A virágok eladásával, rendezvényszervezéssel, valamint temetkezési szolgáltatásokkal foglalkozó Kegyelet Bt. ügyvezető-tulajdonosa, Szabóné Palkovics Katalin is hasznosnak ítélte az utazást. Ugyanakkor kérdésünkre azt is hangsúlyozta: egy ilyen üzleti útnak fontos szerepe van abban is, hogy a helyi vállalkozások vezetői között személyes kapcsolatok alakuljanak ki, a cégek törekvéseit pedig közelebb hozza egymáshoz.

 

Minisztériumi támogatással

A vásárra a cégek kiutazását a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatta. A Perkátán működő Tanoda D and K Kft., a Maus by Tanoda cipők gyártója harmadszor vett részt a vásáron. A minisztérium finanszírozásával novemberben egy ukrán delegáció érkezik a városi kamarához, mivel a Maus cipők gyártására egy ukrajnai gyár létesül a Kárpát Régió Üzleti Hálózat segítségével. A városi kamara várja azon vállalkozások jelentkezését, akiket szintén érdekelne az ukrán piaci jelenlét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!