Gazdaság

2017.07.12. 16:10

Piac: A vásárlók zöme jó minőségű, kiskertben termett gyümölcsre utazik

DUNAÚJVÁROS Felsorolni is nehéz lenne azt a rengeteg féle gyümölcsöt, zöldséget, amit a dunaújvárosi piac kínál. A teljesség igénye nélkül igyekszünk a legkeresettebb nyári finomságokat számba venni.

Agárdy-Kovács Anita

Verhetetlen kínálat jellemzi a dunaújvárosi piacot, ahol a hőséggel küzdő árusok már a hajnali óráktól kipakolják portékáikat. Tehát, akit esetleg a forró időjárás tart vissza, nosza, látogasson ki a kora reggeli órákban! Higgyék el, megéri.

Már csak azért is, mert nyakig járunk a lecsószezonban, aminek alapanyagaihoz rendkívül kedvező áron juthatunk hozzá. A paradicsom - szerényebb minőségben - már 150 forintos kilónkénti ártól beszerezhető, a lecsópaprika legolcsóbban 170 forintért, drágábban 250 forintért kapható. Ne feledkezzünk el a nyári főétkezések mellé kínálható, kizárólag hidegen finom, kovászos uborkáról sem, amihez a kovászolni való uborka 250-290 forintért kapható. Itt engedjenek meg egy személyes élményt: nemrégiben egy dunakanyari étterem bejáratában „estem át" egy ötliteres befőttes üvegen, amiben a szépen gyöngyöző folyadék mutatta, hogy lassan megérik az áru. Nos, az üzlet tulajdonosa elmondta, hogy a több célt szolgáló dekoráció amellett, hogy roppant mutatós, jó célt is szolgál, hiszen így saját, házilag készített savanyúsággal tudják meglepni vendégeiket. Ötletes.

Ami szem szájnak ingere - nem könnyű választani a piaci bőségkosárból... Fotó: Zsedrovits Enikő

Portyánk során beszédbe elegyedtünk a kofákkal, akiktől megtudtuk, hogy elsősorban a gyümölcsöket keresik a vásárlók, csak másodsorban kacsingatnak a zöldségek felé. És bizony, a befőzés sem annyira népszerű, mint (nagy)anyáink idejében... A sárgabarack múlt héten élte virágkorát, e héten csak mérsékelt érdeklődést mutattak iránta a vevők. Nem úgy az őszibarack és a nektarin, ami nagyon keresett. De ami mindent felülmúl, az a görögdinnye, a sárgadinnye és a cukordinnye népszerűsége. A görögdinnye 260, a sárgadinnye 150, a cukordinnye 290 forintot kóstál kilónként.

Csöves kukorica: nem szerényül az ára (120 forint/cső), mégis viszik, mint a cukrot! Nem csoda, hiszen ilyenkor még tejes, zsenge ízével ínycsiklandó csemege. Bevallom, hogy én még nem próbáltam grillezni, de ismerőseim szerint nagyon finom. Ahogy a zöldségek nagy része is kiválóan grillezhető, például a kápia paprika, a cukkini, a gomba, a paradicsom, a hagyma és még sorolhatnánk.

Bevallom, hogy én inkább tárcsázni szeretek, mert amíg a hús a tárcsa szélén megsül, addig a közepén kockára vágott hagymás burgonyát süthetek köretnek, ami kiválóan átveszi a hús után maradt szaft zamatát. Így komplett menü készíthető rövid idő alatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!