Életstílus

2018.04.24. 09:00

Shiatsu masszázs: hatékony kezelés stressz ellen

Az egészséges, kiegyensúlyozott élet az önmagunkkal és a környezetünkkel való harmóniában válik teljessé. Tudunk és képesek is vagyunk időt szánni arra, hogy önmagunkra figyelve elcsendesedjünk, hogy a test és a lélek egyaránt ellazulhasson. Sokszor távolinak tűnik ez a gondolat, hiszen annyi feladat, elvárás és megmérettetés ér minket napról napra, ami mellett hogyan is maradna idő arra, hogy fellélegezzünk?

Benedeczki-Varga Krisztina

Az érintés és a nyomás együttes erejével a terapeuta és a kezelt közötti bizalom, tulajdonképpen hídként funkcionálva segíti a blokkok oldását

Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Néhány hónapja ismertem és tapasztaltam meg a shiatsu terápia jótékony hatásait. A keleti terápiás módszerrel a shiatsu-terapeuta a fizikai átmozgatás mellett az intenzív légzéstechnikával és a test energiáival együtt dolgozva éri el, hogy az ideális állapot létrejöjjön, a test öngyógyító folyamatai beinduljanak.

„A shiatsu pozitívan hat az idegrendszerre, a közérzetre, a mozgás szabadságára és a környezettel való kapcsolatra is. Amikor az adott meridián egyensúlya létrejön, akkor ennek minden síkon pozitív hatása van. Ez a terápia kiegészülhet mozgásgyakorlatok megtanításával (Do-in), amelyek otthon gyakorolhatók két shiatsu-kezelés között. A nyomások, ringatások és nyújtások, kimozgatások mind-mind az energiablokkok felszabadulását szolgálják. A shiatsu-kezelés különlegessége, hogy a földön fekve, ruhában zajlik a kezelés, így nem kell feszélyezve érezniük magukat a szemérmesebbeknek sem. Kiváló eszköz arra, hogy önmagunkat és testünk rezgéseit jobban megismerjük. Az ellazult, kényelmes állapot teremti meg a gyógyulás feltételeit, s aktivizálja a paraszimpatikus idegrendszer regenerációs működését” – meséli Mészáros Zita shiatsu-terapeuta.

Az érintés és a nyomás együttes erejével a terapeuta és a kezelt közötti bizalom, tulajdonképpen hídként funkcionálva segíti a blokkok oldását
Fotós: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Figyelemreméltó, hogy a várandósság ideje alatt is javasolt a shiatsu egy fajtája, amit erre speciálisan képzett shia­tsu-terapeuta végezhet. A kezelés hatékonyan támogatja a kismama jó közérzetét és a magzat egészséges fejlődését. Várandósság alatt is kedvezően befolyásolja mind a mama, mind pedig a baba állapotát. Kismamák számára például rendkívül pozitív hatása, hogy oldja a szüléssel kapcsolatos félelmeket, miközben a még csak pocakban mozgolódó aprósággal is szorosabbá válik a kötelék. Mindhárom trimeszterben sajátos változások, jellegzetes problémák merülnek fel, így a shiatsu-terapeutának is más-más feladata van.

Az életenergia szabad áramlása kellemes közérzetet, jobb fizikai állóképességet és szellemi vitalitást ad
Fotós: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Zita tapasztalatai szerint a leggyakoribb panasz a hát- és derékfájdalom, a fokozott terhelés, az ülő életmód és a modern, rohanó világ indukálta stressz hatása jelenik meg a gerinc mentén. Ezt a tábort erősítettem én is a hátfájdalmammal, amelyet a 60 perces kezelés hihetetlen módon felszabadított és ellazított. A nyújtások hatására az izmok és az ízületek is rendkívüli módon képesek ellazulni és a helyükre rendeződni. A kezelés végén úgy érzi az ember, hogy teljesen feltöltődött és minden egyensúlyba került. A fejen végzett masszázs kellemes hatást fejt ki az idegrendszerre és egy bizsergető, pihentető állapotba hozza a testet. A shia­tsu-kezelés oldja a stressz okozta blokkokat, így nemcsak a már kialakult betegségek kapcsán támogatja a szervezet öngyógyító folyamatait, hanem preventív (megelőző) jelleggel a kiegyensúlyozott mindennapokat is segíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában