gluténmentes sör

2019.01.18. 17:30

Hétköznapi finomságaink allergénmentes köntösben

Meg lehet tanulni adalék­anyagok és allergének nélkül főzni az egészségesebb élet reményében, ám sokaknál ez nem választható opció, hanem létszükséglet.

Tóth Alexandra

Magyarországon egyre nő a diagnosztizált gluténérzékenyek száma, de rengetegen vannak olyanok is, akik még nem tudják, mi okozza a kellemetlen tüneteket. A betegség sajnos nem gyógyítható, és egy életre szól, viszont a glutén étrendből történő teljes kiiktatásával a panaszok megszűnnek. Ez az állapot gyakorlatilag nem más, mint a gabonanövényekben található gliadinfehérjével szembeni túlérzékenység. A gluténérzékenységben vagy más néven cöliákiában szenvedő emberek (a lisztérzékenység pontatlan, idejétmúlt és félrevezető kifejezés) igen kellemetlen tünetekkel szembesülnek: leggyakrabban emésztőszervi problémák jelentkeznek náluk, mint a krónikus és/vagy görcsös hasmenés, has felpuffadása, hasfájás, hányinger, hányás, de a fel nem ismert gluténérzékenység okozhat akut fejfájást, bőrbetegségeket is.

Bali Zoltán, a Forrás egyik üzletvezetője mutatja, milyen széles a boltjuk gluténmentestermék-kínálata
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Gyermekeknél a probléma nehezebben felismerhető. Egyrészt azért, mert a picik sokkal pontatlanabbul mesélik el, mik a panaszaik, és általában csak a sokadik gyanú a glutén, másrészt az ő tüneteik kissé különböznek a felnőtt gluténérzékenyek tüneteitől. A hasi panaszok mellett jellemző rájuk a nyűgösség, levertség, kedvetlenség, étvágytalanság, véralvadási zavar, elmaradhat a fejlődés, izomzatunk gyengébb, fáradékonyabb lesz, és akár a nemi érés is késhet. Esetükben fontos, hogy a pedagógus és a szülő figyelje a gyerkőcök táplálkozási szokásait. Ha a kellemetlen panaszok közvetlenül valamely gluténtartalmú étel elfogyasztása után röviddel jelentkeznek, akkor érdemes orvosi vizsgálat alá vetni a kicsit.

A gluténérzékenységnek van több fajtája is. Egyeseknél olyan enyhék a tünetek, hogy az illető nem is gyanakszik rá, másoknál viszont komoly, életminőséget rontó panaszokat okoz a probléma. Ők azok, akik már arra is reagálnak, ha egy általuk elfogyasztott, alapvetően gluténmentes termék gluténnal szennyezett helyiségben készül.

– Bár pontosan nem tudjuk, mi okozza azt, hogy egyre több a magyar gluténérzékeny, a megoldás valószínűleg az adalékanyagokkal telepakolt, feldolgozott élelmiszerekben keresendő, amelyektől roskadoznak a boltok polcai – mondta lapunknak Bali Zoltán, a Forrás egészségbolt egyik üzletvezetője. Manapság, ha vásárolunk egy kiló kenyeret, nem győzzük végigolvasni a hozzávalók hosszadalmas listáját, holott a kenyér alapvető hozzávalója a víz, a liszt, a só és a kovász. Zoltán hozzátette, amikor megnyitották az üzletüket, még csupán egyetlen polcot szenteltek a gluténmentes termékeknek, mostanra viszont egy komplett szekrényt kaptak, és még így sem elég.

A vásárlók tudják, hova kell menni: a Forrás valamennyi speciális táplálkozási igényt lefed a termékkínálatával, így rengetegen megfordulnak náluk nap mint nap. Ha viszont valaki nem biztos a dolgában, akkor bátran fordulhat segítségért az eladókhoz, ugyanis Zoltán és munkatársai mind természetgyógyász végzettséggel is rendelkeznek. A gluténérzékenyek mellett kiszolgálják a cukorbetegeket, a vegetáriánusokat vagy akár a testsúlycsökkentő diétákat követő vásárlókat is. Zoltán hangsúlyozta, hogy utóbbi esetében valóban csak kiegészítőkről van szó, amelyek bár megkönnyítik a fogyást, nem váltják ki a diétás étrendet és a sportot sem.

A glutén kapcsán viszont fontos megjegyezni azt is, hogy nem tanácsos divatdiétaként kezelni, hiszen akinél ez a fehérjefajta nem okoz allergiás problémákat, annak nem javasolt kihagyni az étrendjéből csupán azért, mert a „mentes” táplálkozás trendi. Mi­előtt tehát belevágnánk, konzultáljunk orvosunkkal, dietetikusunkkal, kérjünk segítséget az étrend kialakításában, és mindenekelőtt tudjuk meg, valóban szükségünk van-e a gluténmegvonásra. Ellenkező esetben ugyanis számos nélkülözhetetlen tápanyagtól fosztjuk meg a szervezetünket, ami később vitamin- és ásványianyag-hiányhoz, valamint szív- és érrendszeri megbetegedésekhez vezethet.

A valójában gluténérzékeny beteg számára tilos a búza, a rozs, az árpa, a zab és az ezekből készült élelmiszerek, ételek fogyasztása. Ezek helyettesítésére a kukorica, a rizs, a sárgaborsó, az amaránt, a hajdina, a szójaliszt, a köles és a burgonyakeményítő javasolt.

Szerencsére az élelmiszeripar felismerte, mekkora igény van a gluténmentes élelmiszerek előállítására, így szinte semmiben nem szenved hiányt az, aki nem tudja emészteni ezt a növényi tápanyagok. Lisztkeverékek, pékáruk, fűszerek, édességek garmadája sorakozik a speciális boltok polcain, sőt, néhány termék egy egyszerű közértben is elérhető, és a húspultok kiírásai is tájékoztatnak bennünket a felvágottak allergéntartalmáról.

Újdonság: magyar gluténmentes sör Fotó: Pécsi Sörfőzde

Még a sör is belefér a diétába

A Pécsi Sörfőzde hosszas termékfejlesztés eredményeképp, új, gluténmentes sörrel lepte meg a gluténérzékeny és az egészségtudatosan táplálkozó fogyasztókat. A Pécsi Gluténmentes Lager több szak­üzlet és kisebb bolt mellett immár három országos élelmiszerlánc polcain is elérhető. A sör alapanyaga, az árpa alapvetően egy gluténtartalmú gabonaféle, ám Hanák Dávid, a Pécsi Sörfőzde sörmestere elárulta, hogyan küszöbölték ki ezt az alkotót. Alapanyaga ugyanaz az árpamaláta, mint a hagyományos Pécsi Lager söré, és plusz adalékanyagot nem tartalmaz – a glutént utólag vonják ki a főzetből. A több szérián át tesztelt, véglegesített gluténmentes lagerük gluténtartalma így 4 mg/kg alatt van. A termék 0,33 literes palackokban kerül a boltokba, azonban a visszajelzések alapján készek más kiszerelésben is piacra dobni az újdonságot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában