In memoriam

2023.03.06. 10:00

Búcsú Nagy Ferenctől 1951–2023

Távozott közülünk a kokszoló első generációját követő vezetésének ismert és elismert tagja, volt ügyvezető igazgatója, Nagy Ferenc. 

 

Feri – ahogyan ismerősei szólították – aktív munkás élete összeforrt a kokszolóval. 1974-ben lépett be a Dunai Vasműbe a Kokszvegyészeti Gyáregységhez. A Veszprémi Vegyipari Egyetem elvégzését követően végigjárta a ranglétra mindegyik fokát: a szenes forgalmazótól a fűtésellenőrön át a kemenceüzemi technológusig megismerhette és megtanulhatta a kokszgyártás fortélyait a legapróbb részletekig. Ezt követően főművezetőként, majd műszakos üzemvezetőként segítette az üzem munkáját. A rendszerváltás előtt vezető technológus, kokszolói gyárrészlegvezető, termelésvezető majd műszaki vezető megbízást kapott. 

Az átalakulást követően ő lett a kokszoló gyárvezetője, majd 1993. január 1-től a Kokszoló Kft. első ügyvezető igazgatója. 

A Dunaferr önálló társaságokká történő átalakítása során a Kokszoló Kft. működésének kialakításában tevékenyen részt vett. A Dunai Vasmű vezérkarával karöltve szoros együttműködést alakított ki a korábban szénbeszállítást végző DBK Wien Gmbh-val és leányvállalatával, a DBK Bp. Kft.-vel. Ez az együttműködés kiállta az idők próbáját. A legutóbbi időkig meghatározója volt a kokszoló teljes tevékenységének a szénbeszerzéstől a pénzügyi finanszírozáson át a termék értékesítéséig. 

2001 májusától 2010 augusztusában történő nyugdíjba vonulásáig műszaki tanácsadóként támogatta a vezetés munkáját. Szakmai felkészültségére, együttműködésére mindig lehetett számítani. 

Ferit igazi közösségi emberként ismertük meg. Még az „előző rendszerben” mozgatója volt a szocialista brigádok közötti nagy futballcsatáknak, de tagja volt az MHSz Tartalékos Honvédelmi Versenyén országos helyezéseket is elért kokszolói csapatnak, vagy később az Ügyvezetők Klubjának is. 
Szakmai felkészültségéhez gyakorlati tapasztalatához nem fért kétség. Ismereteit szívesen megosztotta minden érdeklődővel, tanácsaival önzetlenül segítette a hozzá fordulókat. 

Munkája elismeréseként többször részesült a Dunaferr Kiváló Dolgozója kitüntetésben. 

Megérdemelt nyugdíját nem tudta hosszan élvezni. A szervezetén elhatalmasodó betegség végül felülkerekedett rajta. 

Ég veled, Feri! Szeretettel és tisztelettel emlékezünk rád. Nyugodj békében. 

Tisztelettel búcsúzik tőled valamennyi volt munkatársad! 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában