mezőföldi meteo

2021.08.05. 08:00

Zivatar és felhőszakadás – ez várható ma

Meteorológiai riasztások vannak érvényben szinte az egész országban

duol.hu

Fotó: pixabay

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint többfelé zivatar alakulhat ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat! Emellett az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Fotó: met.hu

A zivatarokhoz általában nagy mennyiségű csapadék (15-35, néhol > 35 mm), erős vagy viharos széllökés (50-75, esetleg > 75 km/h) és esetleg jégeső (jégméret jellemzően < 1-2 cm) társulhat. Elsősorban az ország keleti, délkeleti felén/harmadán csütörtökön a déli, késő délutáni órákban heves zivatarok létrejöttére is van esély, ezeket a felhőszakadás mellett, károkozó szélroham (> 80-90 km/h) és nagyobb méretű jég (> 2 cm) is kísérheti.

Fotó: met.hu

A délkeleti megyékben és az Alföld északi részein akár ezt meghaladó erősségű károkozó szélroham is előfordulhat. A legrosszabb forgatókönyv szerint ezeken a területeken nem kizárt a 100 km/h-t meghaladó szélroham sem az egyéb már felsorolt kísérőjelenségek mellett, így ezekre a területekre a piros riasztás is indokolt lehet.

Orvosmeteorológia: Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegek panaszai fokozódhatnak. Náluk mellkasi fájdalom, vérnyomás emelkedés jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek.

Az időjósok szerint: erősen felhős lesz az ég, és eleinte csak északnyugaton, később már egyre többfelé várható eső, zápor, zivatar. Tartósabb eső a Nyugat-Dunántúlon lehet. 21 és 30 fok között alakul a hőmérséklet – ÉNy-on lesz a leghűvösebb. Az északnyugati szél megerősödik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában