SÉTÁLUNK, SÉTÁLUNK...

2019.02.17. 08:00

Napi tízezer lépés szükséges az egészség megőrzése érdekében

Sokan azt gondolják, mivel a séta nem tartozik a kifejezetten megerőltető mozgásformák közé, ezért nem is hatékony testedzés. Ez egyáltalán nem igaz! Ne becsüljük alá, mert számos előnyös hatása van, főleg, ha rendszeresen sétálunk.

Borsányi Bea

Naponta 10 ezer lépés – ennyit kellene megtenni az egészségünk érdekében. Sajnos ez ma, amikor mindenhová autóval, netán busszal járunk, szinte elképzelhetetlen. Ám semmi sem lehetetlen! Egy okostelefon segítségével – ma már szinte mindegyiken van lépésszámláló funkció – mérjék meg, mennyit mennek naponta. Ha az 5 ezret sem közelítik meg, sürgősen változtassanak szokásaikon és iktassanak be esténként egy jó kis sétát a napi programjukba. Higgyék el, megéri!

Vegyük sorra, milyen pozitív hatásai vannak a sétának! Kutatások szerint segít csökkenteni a vércukorszintet, valamint 11 százalékkal csökkenti a vérnyomást, ezáltal mintegy 20 százalékkal annak az esélyét, hogy stroke-ot kapjunk. Bizonyított, hogy ha valaki hetente ötször napi fél órát, vagy többet sétál, annál 30 százalékkal ritkábban alakulnak ki szív- és érrendszeri betegségek, illetve keringési rendellenességek. A séta megmozgatja a hasizmokat is, amivel hozzájárul a belek mozgásához, vagyis az emésztést is elősegíti. Nem véletlenül javasolják, hogy ha túl sokat eszik valaki, mozogjon egy kicsit. Ugyanakkor ez a mozgásfajta erősíti a csontokat, és akadályozza a csontsűrűség csökkenését, tehát kiváltképp ajánlott változókorban lévő hölgyeknek. Talán meglepő, de már egy kevés, közepes intenzitású mozgás is képes megnyugtatni az idegeket, és javítani a hangulatunkat. A rendszeres séta segít levezetni a feszültséget és a stresszt, csökkenti az agressziót. Ha pedig társaságunk is van, még jobb – a hosszú, társas séták a depressziót is segíthetek enyhíteni, hiszen séta közben a napi gondjainkat is megbeszélhetik a társukkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!