tisztelgő rendezvény

2018.06.06. 07:00

Perkátán ünnepelték a pedagógusokat

A Dunaújvárosi Tankerületi Központ pedagógusnapi ünnepséget rendezett tegnap a perkátai Győry-kastélyban. Az eseményen elismeréseket is átadtak.

Balla Tibor

A perkátai népművészeti foglalkozás táncosai népi gyermekjátékokat és egy perkátai sudridom táncot adtak elő Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A tankerületi pedagógusnapi rendezvényt Szilasy László, a perkátai Hunyadi Mátyás Általános Iskola és AMI igazgatója moderálta, aki köszöntötte a Dunaújvárosi Tankerületi Központ képviselőit Polányi-Kovács Anita megbízott szakmai igazgatóhelyettest és Kalamán Ferencné gazdasági igazgatóhelyettest, valamint az ünnepséget jelenlétükkel megtisztelő polgármestereket, Várai Róbert Baracs község, Jobb Gyula Kulcs község, Bechtold Tamás Vál község, Márok Csaba Mezőfalva nagyközség első emberét.

A perkátai népművészeti foglalkozás táncosai népi gyermekjátékokat és egy perkátai sudridom táncot adtak elő Fotók: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Házigazdaként Somogyi Balázs, Perkáta nagyközség polgármestere szólt a megjelentekhez, megköszönve minden Fejér megyei pedagógus munkáját, aki dolgozott gyermekeikért. Külön köszöntötte Cserna Gábort, Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármesterét, nemcsak azért, mert a tankerületi központ is a város nevét viseli, hanem azért is, mert Cserna Gábor egykoron Perkátán tanította a gyerekeket, köztük Somogyi Balázst is, bár akkor már nem a Győry-kastélyban működött az iskola.

A Dunaújvárosi Tankerületi Központ részéről Polányi-Kovács Anita megbízott szakmai igazgatóhelyettes mon­dott ünnepi köszöntőbe­szédet, aki tolmácsolta Szilá­gyiné Németh Sarolta tankerületi igazgató üdvözletét. Mint fogalmazott, a pedagógusé az egyik legfelemelőbb, legszebb hivatás, amely mindannyiunk életében meghatározó. Beszédét egy alkalomhoz illő idézettel zárta: „Vezesd őket, utat ne tévessz, / S magadhoz mindig hű maradj, / Mert élen állsz, és messze látszol, / Sose feledd: példa vagy!”

Cserna Gábor polgármester

Cserna Gábor Dunaújváros Megyei Jogú Város polgármestere így fogalmazott: „Most már lassan nyolc éve irányítok egy megyei jogú várost, de soha nem feledkezem meg arról, hogy jómagam is pedagógus vagyok, és sok évet eltöltöttem a pályán. A nevelés a legnagyobb felelősség, a legnagyobb kihívás. – fogalmazott. Nemzetünk jövője függ attól, milyen tudással, felkészültséggel bírnak az iskolából kikerülő fiatalok. Goethétől idézett: „a gyermekeknek két dolgot kell adnunk: gyökereket és szárnyakat.” Méltatta a kormány és Dunaújváros önkormányzatának a pedagógusok és a rászoruló gyermekek érdekében tett lépéseit. A polgármester kijelentette: Köszönettel tartozik önöknek Dunaújváros, és köszönettel tartozik a tankerülethez tartozó valamennyi település önkormányza­ta azért, amit gyermekeink oktatásában, nevelésében el­értek.

Polányi-Kovács Anita

A dunaújvárosi Sándor Frigyes Alapfokú Művészeti Iskola ünnepi műsorral fejezte ki tiszteletét a pedagógusok iránt. Pálinkás Eszter Ágnes (fuvola) és Burkovics Márton (klarinét) és a harmonika kvartett adott műsort Juhos Melinda vezetésével.

Az ünnepség legfontosabb részében az Emberi Erőforrások Minisztériuma által adományozható egyik szakmai elismerést, a Pedagógus Szolgálati Emlékérmet adták át az arra érdemes pedagógusoknak. Kedves gesztusként az intézmények vezetői méltatták a kitüntetetteket, a tankerület szakmai igazgatóhelyettese adta át az elismeréseket. A Cecei Általános Iskola intézményvezetője, Király László méltatta három kollégája, Borostyán Istvánné, Nagy Ferencné és Nyikosné Domján Mária tevékenységét. A dunaújvárosi Sándor Frigyes Zeneiskola és AMI igazgatója, Dőr Gabriella a vonós­zenekar vezetőjének, Pomposné Zelena Erzsébetnek kiemelkedő munkájáról beszélt. A duna­újvárosi Széchenyi István Gimnázium és Kollégium vezetője, Müllerné Ódor Marianna méltatta Kispál István és Szuprics Tamás munkáját.

„Tapasztaltam: a nevelés a legnagyobb felelősség, a legnagyobb kihívás” Cserna Gábor Dunaújváros polgármestere

A Móra Ferenc Általános Iskola és EGYMI irányítója, Alpekné Major Valéria mondta el véleményét Luterné Horváth Zsuzsanna tevékenységéről. A martonvásári Pápay Ágoston Általános Iskola, Készségfejlesztő Speciális Szakiskola és Kollégium igazgatója Orbánné Molnár Anikó méltatta Pápay Ágoston Gézáné szakmai munkásságát. A sárbogárdi Mészöly Géza Általános Iskola Szent István Tagiskolája tagintézmény-vezetője Juhász Jánosné kollégája, Pálné Kótai Ágnes érdemeit sorolta. A sárkeresztúri Általános Iskola vezetője Mészáros Adrienn, két pedagógus, Benedek Jenő és Suhaj Józsefné eredményeiről beszélt. A sárszentágotai Általános Iskola vezetője, Gerse Ferenc, Nagyné Komjáti Ilona pályafutásának erényeit sorjázta. A sárszentmiklósi Általános Iskola intézményvezetője, Horváth Fe­rencné négy kollégája, Balázs Sándorné, Németh Mária Márta, Palatinus Rozália és Térmegné Nyári Katalin tevékenységét méltatta. A váli Vajda János Általános Iskola igazgatója, Szabó Éva Juhász­né Kékesi Rita és Oroszi Lászlóné életpályájáról beszélt.

Könnyed levezetésként Ko­vács Roland 3. a osztályos tanuló A csúnya királyfi című mesével köszöntötte és vette le a lábukról a pedagógusokat bájos előadásával, majd zárásként a perkátai népművészeti foglalkozás táncosai népi gyermekjátékokat és egy perkátai sudridom táncot adták elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában