közvilágítás

2021.10.20. 08:00

Napelemmel működő lámpatestek a sétányon

Mezei Zsolt alpolgármester szerint ebben a technikában van a jövő, városszerte alkalmaznák

Brousil Csaba

Mezei Zsolt alpolgármester szerint a napelemes világítástechnikában van a jövő Fotó: SzZsE

Fotó: Zsedrovits Eniko

A közvilágítással kapcsolatban hirdetett sajtótájékoztatót az önkormányzat sajtóirodája, de a téma végül más volt: térvilágítással kapcsolatos fejleményekről beszélt Mezei Zsolt általános alpolgármester a felső Duna-parti sétányon.

Mint elmondta, régi lakossági igény volt, hogy a Vigadó étteremtől a víztorony felé vezető felső Duna-parti sétányt kivilágítsák. Ez megtörtént: 15 lámpatestet helyeztek ki erre a területre. A lámpatestek napelemmel működnek, hatékony működésüket a Bocskai út mögötti részen már kipróbálták, s mint az alpolgármester elmondta, bevált ez a technika.

A lámpatesteken van egy úgynevezett alkonykapcsoló, ez a természetes fényviszonyok csökkenésére bekapcsolja a lámpát, amely 30 százalékos teljesítménnyel világít. A százszázalékos működést mozgásérzékelő kapcsoló biztosítja. Tehát ha valaki este erre sétál, gyakorlatilag a mozgásával saját maga hozza működésbe ezeket a lámpákat. Mezei Zsolt azt is elmondta, hogy ezeknek a lámpáknak 7-8 év az élettartamuk, addig teljesen üzembiztosan tudnak működni. Arra biztatta a városlakókat ezúton is, hogy sétáljanak el az esti órákban errefelé, és győződjenek meg róla maguk, hogy milyen is lett ez a fejlesztés. Kiemelte, hogy ebben a technikában van a jövő, és a város különböző pontjain, játszótereken, a sétányhoz hasonló helyszíneken vizsgálják annak lehetőségét, hogy áttérnek erre a fajta világítási módra. Mert ez a megoldás ugyanolyan hatékony, mint a „normál” világítás, de sokkal energiatakarékosabb, és ahol nem kell folyamatos fényt biztosítani, oda kiváló megoldás lehet.

Mezei Zsolt alpolgármester szerint a napelemes világítástechnikában van a jövő
Fotó: SzZsE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában